fredag 15 september 2017

DET HÄR KALLA LANDET



DET HÄR KALLA LANDET av PERNILLA GESÉN (2017) är en verklighetstrogen skildring av ett land, som skulle kunna vara Sverige, en stad som skulle kunna vara en stad i Sverige och ett land där det snart är dags för nyval och där många människor är bittra på samhällsförändringar som bland annat innebär en sviktande ekonomi. Missnöjet skyller man på de nyanlända.

Hemma hos 17-åriga Noori är det bråk om politik varje dag. Hennes storebror Nick och hennes bästa vän Sus har båda gått med i det främlingsfientliga partiet ND. Nooris pappa och mamma tar tydligt avstånd från ND:s åsikter och diskussionerna kring köksbordet i den fina villan låter inte vänta på sig.

Själv vet Noori inte riktigt vad hon tycker. Vad hon däremot vet är att fler och fler butiker i samhället rear ut sina varor, hyllorna gapar tomma och till sist bommar de igen. Om det sedan beror på att Nordland har tagit emot många flyktingar, det är Noori inte helt säker på. En sak är dock säker. Det är skönt att ha någon att skylla på när man inte längre kan köpa det man vill.

Zahra bor med sin pappa i en lägenhet i Nordland. Pappan driver en liten närbutik där även Zahra hoppar in och jobbar ibland. De har bott i Nordland länge nu, men kommer ursprungligen från Istad, ett hårt krigsdrabbat land. Under flykten dödades Zahras mamma och lillebror. Sorgen är tung att bära och både Zahra och hennes pappa är trasiga inombords.

Zahra och Noori hamnar i samma klass på gymnasiet. Inför valet arbetar eleverna intensivt med de politiska partierna och det är som bäddat för konflikter när Noori beslutar sig för att gå med i ND:s ungdomsförbund.

DET HÄR KALLA LANDET är en högaktuell bok, som inte bara handlar om politik, utan också om att vara ung, växa upp, hitta sig själv och sin egen roll i samhället och om vänskap, svek, kärlek, sex och annat som rör ungdomars vardag. Boken påminner lite om den norska tv-serien SKAM och innehåller ungefär samma ingredienser.

LÄS DEN!

170915
Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar