torsdag 7 september 2017

VIRUS

VIRUS
AV: Daniel Åberg(2016)

"Mamma", säger Sigrid och vänder sig mot henne. "Mamma, varför är alla så sjuka?"
Telefonen har inte som enda syfte att hålla dotterns tristess stången, utan även att få henne att inte tänka på det som sker omkring dem. Det fungerar inte särskilt bra, Sigrid börjar bli för stor, har ofta en klarare blick än Iris själv.
"Vi är ju på akuten. Dit går alla när de blir sjuka. Det kan bli väldigt trångt ibland." Sigrid tittar rakt ut i luften ett tag.
"Men ändå."
Det är så här det brukar vara, vill Iris säga. På akuten är det alltid fullpackat. Men hon sitter tyst, vill inte lura sitt barn, det känns inte värdigt.

Faktum är att hon aldrig har sett en akutmottagning lik den här. (citat sidan 40)

Ett virus slår ut hela samhället. På bara några dagar finns det endast ett fåtal överlevare. Bokens huvudkaraktärer är Sigrid, Iris, Amanda och Dano.  I ovanstående citat är Sigrid och hennes mamma på akuten efter att mamman brutit armen då hon skyndade sig till dagis för att hämta Sigrid eftersom dagispersonalen blivit sjuka. På akutmottagningen råder fullständigt kaos och det dröjer inte länge innan Iris och Sigrid måste ta till flykten. Patienterna i väntrummet börjar slåss och det finns ingen som kan göra något för att lugna situationen. Alla tycks vara sjuka och alla vill ha hjälp. Det är bara det att sjukhuspersonalen också är smittade av det dödliga viruset.

Amanda slocknar på golvet i lägenheten efter en lång festnatt. När hon vaknar tar det ett tag innan hon inser att det är mer än en vanlig bakfylla som är orsaken till att hon inte mår bra. När hon väl vaknar och lyckas ta sig upp till köksbänken upptäcker hon att det är strömavbrott. Kyl och frys är varma och det kommer bara några smutsbruna droppar vatten när hon vrider på vattenkranen. Det är då hon börjar ana att allt inte är som det ska.

Dano är på flykt med sin familj från krigets Syrien. Den lilla familjen sitter på ett tåg i Sverige på väg mot Stockholm och ett nytt liv i trygghet. Det är då sjukdomen drabbar alla tågresenärer. Alla utom Dano. Passagerarna runt om dör som flugor. Danos pappa beger sig iväg för att hämta hjälp. Han ber Dano ta hand om sin lillebror och sin mamma. Ett uppdrag som är dömt att misslyckas, för det tar inte lång tid innan både mamma och lillebror ligger döda bredvid varandra. Dano är därmed helt ensam i ett nytt land där alla oförklarligt och plötsligt dör.

Det är lätt att drabbas av panik när man läser Virus. Boken är oerhört spännande. Jag kan inte låta bli att få en känsla av att jordens undergång närmar sig. Det är lätt att känna vad huvudpersonerna känner. Ångest. Rädsla. Maktlöshet. Förtvivlan.

Jag rekommenderar verkligen den här boken. Själv väntar jag på den utlovade uppföljaren!

170907 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar