måndag 26 maj 2014

JAG ÄR EN POJKE MED TUR



EN LÄTTLÄST BOK - EN SANN BERÄTTELSE
HUVUDPERSON: Esmat som är 16 år och ensamkommande flykting från Afghanistan.


HANDLING: Esmat bor idag i Sundsvall och boken handlar om hur han tänker tillbaka på den svåra flykten från Afghanistan. I Afghanistan bodde Esmat i en liten bergsby. Hans far var bonde, men dödades. Mamma Fatima, systern Shukoria och Esmat bodde kvar i den lilla byn. Esmat minns att hans mamma var väldigt vacker, men att hon alltid bar burka när hon vistades utomhus. En kvinna fick inte visa sig för någon annan man än sin make. Den lilla familjen levde i skuggan av talibanerna och deras regler. Barnen fick inte gå i skolan och de kunde inte vara ute och leka på grund av rädslan att bli bortförda av talibanerna. Esmat och hans syster var ofta hungriga, eftersom deras mamma inte lyckades hitta mat.

Alla i byn var rädda för talibanerna, som var utrustade med automatvapen och inte tvekade att använda dessa, särskilt inte mot shiamuslimer. Talibanerna var sunnimuslimer och de tog makten i Afghanistan. Några av talibanernas regler som nämns i boken är:
  • Förbjudet med musik.
  • Förbjudet att bära jeans.
  • Förbjudet att gå på bio.
  • Alla kvinnor måste bära burka.
  • Förbjudet att flyga drake.
En dag ville en taliban gifta sig med Esmats mamma och då hon vägrade tvingades hon ta med barnen och fly till Kabul. På vägen till Kabul tappade Esmat bort sin mamma och sin syster. Endast sex år gammal lyckades han ta sig till Kabul där han blev gatubarn och tiggde för att överleva.

Esmat hade tur, för en dag hamnade han som barnarbetare hos en matttillverkare. Någon lön fick han inte, men lite mat och tak över huvudet, vilket var bättre än livet på gatan, där det vintertid kunde bli minus 25 grader.

I boken får man som läsare sedan följa Esmets väg till Sverige. Det är svårt att sätta sig in i hur fruktansvärt det måste vara att förlora sin familj och allt som man äger och har. Det är sorgligt att det ska behöva vara så. JAG ÄR EN POJKE MED TUR är en bok som väcker tankar och man inser hur bra vi har det i Sverige. LÄS DEN!!!

Maria Bohlin 150526



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar