lördag 23 juli 2016

SOM STJÄRNOR I NATTEN

     SOM STJÄRNOR I NATTEN

AV: Jennifer Niven (2015)

Huvudpersoner:
Theodore Finch: Theodor är 16 år och bor med sin frånskilda mamma och sina två systrar, Decca och Kate. Kate är ett år äldre än Theodor och Decca är bara åtta och kom till genom ett "misstag", vilket hon själv kom underfund med när hon var sex år gammal. Theodor är en strulig kille som både kan vara utåtagerande och en djup tänkare på en och samma gång. Hans bästa kompisar Charlie Donahue och Brenda gör sitt bästa för att muntra upp honom när han är dyster till sinnes. Charlies recept mot dysterhet är att få sig ett ligg. Theodors lista på aggressionsutbrott är lång: en bänk råkade krossa en griffeltavla, en sönderslagen gitarr på morgonsamlingen, olaglig användning av fyrverkeripjäser och diverse slagsmål. Därför är han på prov det här läsåret. Minsta lilla misstag och han blir avstängd från skolan.
Violet Markey: Violet är en av skolans populäraste tjejer, Hon hänger med innegänget, men känner sig inte hemma där efter att hon förlorade sin syster Eleanor i en bilolycka. Violet har tappat bort sig själv och det kan ingen skolkurator i världen ändra på. Ingen i hennes närhet, varken kompisar eller föräldrar verkar förstå hur dåligt Violet mår.
Mötet: En dag, samma dag som Theodor överväger att hoppa ner från skolans klocktorn för att han är trött på att leva, har Violet beslutat sig för att hon vill följa efter sin syster Eleanor till andra sidan. Theodor står redan på en avsats högst upp i tornet ser ner mot skolgården när Violet dyker upp bakom honom. Han känner att ett självmord inte är det rätta just i det läget och övertalat Violet att gå tillbaka in i tornet. Dessutom blir han kissnödig och bestämmer sig för att nästa gång han ska ta livet av sig ska han kissa först.
Konsekvenser: Theodor måste efter sitt självmordsförsök utöka sina besök hos kuratorn till det dubbla och Violet hyllas som hjältinna när andra på skolan tror att det är hon som har räddat livet på Theodor och inte tvärtom.

Naturligtvis korsas deras vägar vid flera tillfällen och det går inte att förutsäga vad som ska hända i nästkommande kapitel. Jag gillar den här boken! Författaren har bakat in glimtar av humor i det svåra och jag kan bara uppmana er att läsa den. Den är helt klart läsvärd!

Maria Bohlin 160723

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar