onsdag 25 april 2018

ÄTTLINGARNA - HOTET

ÄTTLINGARNA
HOTET
AV: MATS SÖDERLUND(2018)


En härlig blandning av saga, kamp mellan det onda och det goda, framtid och dikt. Jag har aldrig läst något liknande. En fängslande bok, på ett alldeles säreget vis genomsyras av Erik Johan Stagnelius dikt Suckarnas mystär.

Huvudpersonen är Jenny, som hittills levt ett helt vanligt liv i ett framtida Sverige. Klimatförändringar har lett till att allt fler delar av världen blir obeboeliga samtidigt som en bristande tillgång på dricksvatten leder till en upptrappad konflikt om vem som ska få kontrollen över de dyrbara droppar som fortfarande existerar.

Boken börjar med att Jennys pappa under mystiska omständigheter spårlöst försvinner under en fjällvandring. Jenny överlever tack vare en liten flicka, Galsi, men har i flera år levt med ovissheten om vad som egentligen hände där uppe på fjället. Vem och vad Galsi är presenteras inte förrän senare i boken, men att hon är på den goda sidan finns det ingen tvekan om.

Jennys mamma, Gaupa, överväger att kandidera till posten som generalsekreterare i FN. Hon är en av frontfigurerna i kampen om vattnet och är ofta på resande fot. David och Wilma är syskon till Jenny och när mamma är borta håller farfar ett öga på ungdomarna.

Plötsligt börjar konstiga saker hända, saker som inte går att förklara. Jenny och hennes syskon har alltid vetat om att de är annorlunda, men sanningen visar sig vara mer hårdsmält än de kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi.

Jag rekommenderar den här boken, eftersom den fångar sin läsare redan från början och inte släpper taget ens efter sista sidan. Stagnelius har plötsligt återvänt i en mycket modern gestalt, vilket ger handlingen en trovärdighet.

LÄS DEN!

180426 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar