fredag 10 mars 2023

En äkta ljugis

EN ÄKTA LJUGIS

AV: Ingrid Olsson (2022)

ANTAL SIDOR: 180

Det är början av sommarlovet. Elias saknar sin bästa vän Estrid. Hon ska tillbringa några veckor i Spanien med sina föräldrar. De pratar i telefonen varje dag, men det är inte riktigt samma sak.

Elias föräldrar är skilda sedan ett år tillbaka. Hans mamma har träffat en ny man som heter Kristoffer och nu berättar mamma att Kristoffer och hans dotter, Lillan 5 år, ska flytta till radhuset där Elias och hans mamma bor kvar. Om Elias vill förstås...och Elias har egentligen inte alls något emot det. Han gillar både Kristoffer och Lillan jättemycket. Det är bara det att Elias vet att pappa kommer att bli både ledsen och arg och det vill Elias undvika. Han avskyr att se sin pappa ledsen, samtidigt som hans mamma är kvittrande lycklig och nyförälskad och det värsta han vet är när de bråkar.

Den första lögnen kommer automatiskt och där och då känns det väl okej att ljuga. Det är när lögnerna staplas ovanpå varandra och Elias inte riktigt vet hur han ska ta sig hur härvan av allt ljug och alla osanningar som det börjar bli jobbigt på riktigt.

Elias mår allt sämre och till sist rasar korthuset samman. Han ser ingen utväg och vet inte vad han ska ta sig till.

En äkta ljugis handlar om vänskap, lögner och relationer. Språket är lätt att förstå och handlingen är spännande tack vare Elias lögner, som blir alltmer invecklade. Det är lätt att förstå varför Elias ljuger. Allt han önskar är att hans pappa och mamma ska vara vänner. Frågan är om de någonsin kommer att kunna prata med varandra igen utan att bråka?

230310 Maria Bohlin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar