måndag 29 juni 2015

Odinsbarn

ODINSBARN
Siri Pettersen heter författaren till denna underbara fantasyhistoria som verkligen fångar sin läsare. Huvudpersonen heter Hirka och hon är en helt vanlig tonårsflicka, förutom att hon saknar svans. I Hirkas värld ska man nämligen ha svans, men hennes far har berättat om hur vargarna rev henne som barn och att hon då förlorade sin svans. Kvar finns bara djupa ärr vid ryggslutet. Bevisen gör att Hirka aldrig ifrågasätter om hon verkligen har haft en svans.


Det är inte bara det här med den förlorade svansen som gör Hirka annorlunda. Hon kan inte heller famna som alla andra kan. Att famna är ungefär som att bli ett med jorden och få krafter utöver det vanliga. Hirka har försökt många gånger, men det fungerar helt enkelt inte.


Snart är det dags för riten. Då samlas folk från vida omkring och rådet inviger de ungdomar som har uppnått rätt ålder i en rit där de visar prov på att kunna famna inför den store Siaren.  Hirka oroar sig över att hon inte kan famna. Hennes far blir också allt mer oroad ju närmare riten de kommer. En dag kan han inte behålla hemligheten för sig själv längre, utan avslöjar för Hirka att han inte är hennes riktiga far. Det är inte den enda som han inte har berättat för henne.


Hirkas far säger att han hittade henne när hon var spädbarn. Hon låg vid en samling stenpelare i djupaste snön och grät. Trots att han visste att han inte borde rädda den lilla nyfödda flickan och att det inte kunde betyda annat än otur, så tog han med flickebarnet hem och skötte henne som sin egen dotter. För att dölja att hon saknade svans skar han henne i ryggslutet med en kniv, vilket förklarar de djupa ärren. Hon är ett odinsbarn.


Först blir Hirka fruktansvärt upprörd, för de som inte kan famna och som saknar en svans är inte välkomna i den här världen. De kallas för odinsbarn. Sen blir hon ledsen över faderns lögn och över att ingenting är som det brukar vara. Det sägs att odinsbarn är farliga och att de sprider rötan. Hirka kännser sig inte farlig. Tvärtom. Hennes livsuppgift är att bota och läka med hjälp av örter och växter.


Vid samma tidpunkt utbryter oroligheter i världen. Hirkas barndomskamrat Rime återvänder som utbildad krigare och rådet samlas. Det går rykten om att de blinda har kommit från den andra världen för att ta över landet. Det rustas för strid och när Hirka avslöjas som odinsbarn hamnar hon mitt i skottlinjen. Den enda som verkar kunna hjälpa henne är Rime. Frågan är bara om han har kraft nog att få dem levande genom de svårigheter som väntar.


Odinsbarn är fantasy när den är som allra bäst. Jag älskade att läsa den här boken och ser fram emot nästa.


150629 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar