torsdag 13 april 2023

NÄR VÄRLDEN SLOCKNAR

 NÄR VÄRLDEN SLOCKNAR


AV: Helena Söderblom (2020)
ANTAL SIDOR: 209
- Äsch, säger Adam och kämpar för att låta oberörd. Det är ingen fara, vi går bara lugnt förbi så kommer inget att hända. Det är ingen drake, Maja, och den har inga ögon. Det är baklyktorna på en helt vanlig bil.
     Det sista säger han också för att övertyga sig själv. Det tittar på varandra, samlar mod och tar några steg framåt. Då ser då något som rör sig inne i bilen.
     En stor svart skugga. (Citat sidan 94)

När snöovädret drabbar Sverige en dag i oktober är det inte många som är förberedda på problemen som följer i ovädrets spår. Trafikkaos, stängda vägar, stängda affärer, inget rinnande vatten, inget fungerande telefonnät och ingen el.

Adam som fyller 12 år imorgon och hans lillasyster Maja som går i första klass blir strandade på skolan tillsammans med sina kamrater och några lärare. Snön vräker ner utanför fönstret och den oväntade kylan gör det livsfarligt att vistas utomhus. 

Kvällen kommer och samhället stängs ner. Då börjar barnen längta hem. Adam fyller dessutom år imorgon och han har inte minsta lust att fira sin födelsedag i skolan. Tillsammans med sin kompis Jasmina bestämmer sig Adam och Maja att försöka ta sig hem och de lyckas ta sig ut i snön utan att någon vuxen på skolan lägger märke till dem.

Vägen hem blir svårare än vad någon av dem kunnat föreställa sig och utan riktiga kläder är det riktigt farligt att vistas utomhus.

När världen slocknar är en tankeväckande bok som handlar om hur skört vårt digitaliserade samhälle faktiskt är och hur snabbt det kan gå att förflyttas från ordning och kontroll till kaos och katastrof. Läsaren får inte bara följa barnen, utan även skolpersonal och familjemedlemmar, vilket gör att problemen som uppstår kan ses ur flera perspektiv. 

Jag rekommenderar boken för dig som gillar spännande böcker och är i mellanstadieåldern. 

230313 Maria Bohlin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar