tisdag 19 augusti 2014

BORTGIFT DET NYA LANDET

  Det här är berättelsen om artonåriga Alin från Kurdistan som gifter sig med svenske Jino. Allt går väldigt fort, kanske lite för fort. Alins mamma försöker övertala Alin om att stanna kvar i Kurdistan, men Alin är rastlös. Hon vill något mer än bli fast i sin hemby och bortgift med en kusin. När Jino kommer på semester till Alins by blir de förälskade och i ett land där en flirt inte är tillåtet, så mer eller mindre tvingas Alin och Jino att gifta sig.

Alin är upp över öronen förälskad, men redan på flygplanet när hon ser Jino blinka åt flygvärdinnan undrar hon om hon egentligen vet vem han är. De har inte känt varandra mer än ett par veckor, men trots ett uns av oro bestämmer sig Alin för att det kommer att bli bra i det nya landet Sverige, Jinos hemland.
Flygvärdinnan såg knappt på mig.
Hon ställde flaskan på mitt bord.
Innan hon gick vidare log hon mot Jino.
Jino log tillbaka och blinkade med ögat.

Jag kände mig utanför och värdelös.
Jag kom från landet, jag kunde inte språket
          och hade inte lika fint smink. (sidan 11)

Det är kallt i Sverige och tyst. Inga lekande barn, inga livligt diskuterande män och kvinnor och inga höns. Jino bor med sin mamma i ett radhus och Alin blir väl emottagen när de kommer dit. Det är bara Jino som tycks vara mer intresserad av att prata i mobilen än av att ta hand om sin unga hustru.

Tiden går och Alin känner sig allt mer ensam. Jino är på spelningar och lever sitt eget liv. Kvar i radhuset sitter Alin med Jinos mamma Sibel. Som tur är verkar Sibel faktiskt bry sig om Alin. Hennes son däremot är hon irriterad på, eftersom han inte brukar allvar med sitt jobb på IKEA. Jino vill inte jobba. Han spelar gitarr och vill satsa på musiken.

Alin grubblar och grubblar på hur det har blivit. Hon är rastlös och börjar läsa svenska. Samtidigt får hon reda på att hon måste åka tillbaka till Turkiet för att kunna ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. Kommer Alins och Jinos känslor att klara den prövning de har framför sig? Alin känner att hon inte riktigt vet var hon har Jino. Och vem är det han pratar med på mobilen hela tiden?

Bortgift det nya landet är en lättläst bok. Den är verklighetstrogen och visar de problem som kan uppstå när man kommer till ett annat land innan man har lärt sig språket och alla nya seder. Alin är en stark tjej och hon är målmedveten. Boken är bra och man förstår verkligen hur det kan vara att komma ensam till ett främmande land där man nästan inte känner någon.
Maria Bohlin 140819

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar