tisdag 19 augusti 2014

DUBBELGÅNGARE

DUBBELGÅNGARE AV: Jenny Valentine

Jag ägnade den tanken min fulla uppmärksamhet. Vad hade jag att förlora? Det fanns människor som letade efter Cassiel Roadnight, men det var männsikor som brydde sig om honom. Han hade familj och vänner. Han hade nära och kära. Han hade ett liv som hag bara kunde kliva rakt in i. Och vad hade jag? Ingen. Inget, förutom rädslan att bli hittad. De som letade efter mig ville bara slita mig i stycken. (citat från sidan 16)

Huvudpersonen Chap är på rymmen. Han vistas i bokens början på ett härbärge för struliga ungdomar i London. Egentligen ville han inte vara där, men han var hungrig och frusen och hade ingen annanstans att ta vägen. På härbärget hamnar Chap i bråk och blir därför inlåst i ett förråd, där de anställda försöker prata med honom. De ställer jobbiga frågor och vill veta vem han är och var han kommer ifrån. Chap, som inte själv vet vem han är, kan inte samarbeta. Han har helt enkelt inga svar, varken bra eller dåliga. Han vet faktiskt inte vem han är.

När två av de anställda på härbärget konfronterar honom med en bild av honom själv och påstår att han är efterlyst så börjar det snurra i hjärnkontoret på Chap. För hur är det möjligt att han är på en bild som inte är han, men ändå är det. Bilden visar Cassiel Roadnight som varit försvunnen i två år och vars familj har letat efter honom ända sedan dagen då han försvann.

Chap tvekar först men kommer sedan fram till att han inte har något att förlora på att vara Cassiel Roadnight ett tag. De är verkligen förvånansvärt lika. Killen på bilden hade faktiskt kunnat vara Chap och härbärgets anställda är överförtjusta för att de kan återförena Cassiel Roadnight med hans familj.

Samvetet plågar Chap redan när Cassiels syster kommer för att hämta honom. Hon tror verkligen att Chap är hennes försvunna bror Cassiel och hennes lycka över att återse sin försvunna bror gör att Chap inte har något val. Han måste helt enkelt ikläda sig rollen som Cassiel Roadnight. Frågan är bara vad som har hänt med den riktige Cassiel Roadnight? Och vad händer om han en dag bestämmer sig för att återvända hem?

Senare i boken hopar sig frågetecknen, men det är också en hel del saker som klargörs. Man får reda på varför Chap inte längre vet vem han är och hans historia är en smula annorlunda.

Jenny Valentine är en författare i världsklass och alla hennes böcker är lika bra. Med humor och värme skildrar hon knepiga livsöden och personerna i boken känns levande. Om du inte har läst någon bok av Jenny Valentine så är det dags att göra det nu. Du kommer inte att ångra dig!
140819
Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar