lördag 11 oktober 2014

BLODSVÄKTAREN

   BLODSVÄKTAREN

Andra delen i fantasyserien av Tessa Gratton - en bok för alla er som gillar fantasy och kärlek. Blodsväktaren har närmare 400 sidor, men upplevs inte som svår. Läsaren får ta del av handlingen ur tre olika perspektiv, men varje gång det är byte av person så får man en rubrik med den personens namn på, vilket gör det lätt att hänga med. Dessutom är en av personerna från en annan tid och då är stilen kursiverad.


Handlingen kretsar kring blodsmarken där Diakonen, Mab, bor med sin familj som består av den äldre kvinnan Donna och en pojke, Lukas, som precis har flyttat in hos dem. Mab är blodshäxa och kontrollerar magin med hjälp av sitt blod och mystiska runor och föremål. Hon är lite vild av sig, älskar naturen och går helst barfota. Hennes ständiga följeslagare är en skock kråkor och om man har läst första delen i serien om blodshäxorna (Blodsmagi) så vet man att kråkorna egentligen är en ung man, Reese, som räddades till livet i en något annorlunda skepnad, nämligen i form av kråkor.


En dag går en av Mabs magiska uppgifter alldeles fel, då hon lyckas skapa ett levande lermonster som travar iväg genom skogen med leran stänkande omkring sig. Samtidigt är den unge Will ute och rastar sina två schäferhundar, Valkyrie och Havoc. När Will, hundarna och lermonstret sammanstrålar flyttas den förbannelse som Mab av misstag råkat skicka in i lermonstret in i den inget ont anande Will. Denna händelse är början på en kollision mellan det verkliga livet och blodsmarkens aningen annorlunda tillvaro.


Will är en helt vanlig kille som bor med sina föräldrar, sin äldre bror Ben och de två hundarna, Valkyrie och Havoc. Han känner sig pressad av sin familj att gå i faderns och broderns fotspår och bli soldat för att försvara sitt fosterland, något som han inte alls är intresserad av. Wills andra bror Aaron dog hastigt i en olycka något år tidigare och Will har inte riktigt kommit över denna tragiska händelse. Han och hans andra bror Ben har inte heller hittat tillbaka till varandra efter Aarons död och deras förhållande blir alltmer stelt.


För alla som gillar att läsa om overkliga händelser och onaturliga varelser så är det här en given sträckläsningsbok. Jag gillar den verkligen!


Maria Bohlin 141011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar