tisdag 28 oktober 2014

Blunda och hoppa

   Blunda och hoppa

- en underbar bok av Sarah Dessen (2002)

Handling:
Bokens huvudperson heter Remy Starr och det är ur hennes perspektiv man läser. I början av boken är hon ihop med Jonathan, men redan då har hon planer på att dumpa honom. Det är så Remy gör och har gjort med alla sina tidigare pojkvänner. När hon känner att det börjar blir för mycket allvar gör hon slut.

Remy bor med sin skrivande författarmamma som dagarna i ända sitter och knattrar på sin uråldriga skrivmaskin för att knåpa ihop en ny romantisk bok. Hemmet är stökigt, eftersom städning inte prioriteras i första hand. Mamman är på väg att gifta sig för femte gången. Den här gången heter den blivande maken Don Davis och han äger en bilfirma. Sin pappa har Remy aldrig träffat och han lever inte längre. Remy är lite bitter på att han gick och dog bara så där utan att först ha lärt känna sinn dotter. Han var musiker och det enda minnet hon har av honom är hans enda kända låt This Lullaby som han skrev till Remy när hon föddes.

Chris är Remys storebror. Han har varit halvkriminell ända fram tills helt nyligen då han förälskade sig i Jennifer Anne. Brott och fängelsevistelser är nu ett minne blott och han har till och med skaffat sig ett anständigt jobb. Hans största fritidsintresse är ödlor och han har en alldeles egen ödleuppfödning på sitt rum till Jennifer Annes stora förskräckelse.

Allt som händer i boken sker under ett sommarlov. Remys planer för sommaren är att fortsätta sitt arbete på stadens skönhetssalong och umgås med sina vänner Lissa, Jess och Chloe ända fram till hösten då hon ska börja på college. Remy tror inte på kärlek. Därför är det lite roligt att läsa om hur Dexter nästlar sig in i hennes liv.

Det börjar med en konfrontation på Don Davis bilfirma när Dexter brakar ner bredvid Remy i en soffa. Han mer eller mindre talar om för henne redan då att de kommer att bli ett par och det slutar med att han skriver sitt telefonnummer på Remys hand. Hon håller på att få spader. Dexter är allt som hon avskyr hos det motsatta könet: klumpig, slarvig och alldeles för påhittig.

Här är ett citat fårn sidan 137 som visar Remys syn på kärlek:
När jag dejtade hade jag ett slags schema över hur saker funkade. Förhållanden startade alltid med den förtrollade och förälskade fasen. Den andra personen är som en ny fantastisk uppfinning som kan lösa alla problem i hela världen. Inget är fel. Den fasen brukar vara i ungefär sex veckor. Sex veckor av perfektion. Sen, efter sex veckor och två dagar, börjar felen synas. Inga stora defekter, men småsaker. Lite tjat och irritation. Kanske att killen tar för givet att du alltid ska betala för din egen biobiljett för att du gjorde det en gång. Eller att de sitter och trummar på kontrollpanelen i bilen. En gång i tiden var det sött, men nu börjar det irritera. Inte irritera jättemycket, men lite. Fast när man kommer till vecka åtta... då Allt är mer ansträngt. Den andra personen är inte perfekt, utan bara en vanlig människa med fel och brister. Det är här de flesta förhållanden tar slut, för antingen får man acceptera dessa fel och brister eller försöka göra något åt dem. Eller också känner man att det inte är värt ansträngningen, så man drar och börjar leta efter en ny person och de lyckliga första sex veckorna.
Då är frågan...vad kommer att hända mellan Remy och Dexter? Det är nämligen ingen självklarhet att de överhuvudtaget kan komma överens om något. De är som natt och dag!

Bokens slut går inte att med säkerhet förutspå, vilket ger den lite spänning! Precis som Sarah Dessens alla böcker är den här helt underbar. Jag rekommenderar den för alla som gillar att läsa om relationer mellan människor.

Maria Bohlin 141028

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar