söndag 14 december 2014

MAZE RUNNER

   Författare: James Dashner

Den här boken griper tag i sin läsare på ett sätt som få böcker gör. Den är hemsk, fasansfull, vidrig och alldeles underbar. Man både älskar den och hatar den. Helt klart beroendeframkallande och alldeles rysligt spännande.

Thomas vaknar i en hiss som rör sig uppåt. Sitt namn minns han, men alla andra minnen är borta. Han vet inte ens hur gammal han är. Plötsligt stannar hissen och när skjutdörren öppnas är det första han ser ett gäng tonårspojkar. De firar ner ett rep så att han kan ta sig ur den hissliknande lådan som han vaknade upp i alldeles för en stund sedan. Han fattar ingenting. Citat från sidan 7 visar första mötet med pojkarna på den konstiga platsen där han av okänd anledning råkar befinna sig.
Någon firade ner ett rep uppifrån, med änden knuten till en stor ögla. Thomas tvekade men stoppade sedan högerfoten i den och höll tag om repet medan han rycktes uppåt mot himlen. Händer sträcktes ned, många händer, som tog tag om hans kläder och drog upp honom. Det kändes som om världen snurrade, blev en virvlande dimma av ansikten och färg och ljus. En storm av känslor smärtade i magen, vred och drog. Han ville skrika, gråta, kräkas. Kören av röster hade tystnat, men någon pratade medan de slet honom över den vassa kanten till den mörka lådan. Och Thomas visste att han aldrig skulle glömma orden.  
"Trevligt att träffas, moset", sa killen. "Välkommen till Gläntan".
Gläntan visar sig vara en boplats omgiven av höga murar med klängväxter hängande längs sidorna. Det finns hus och stall, odlingar och lite träd på området. På något konstigt vis känns allt bekant för Thomas. Han kan dock inte förklara varför. Först vill ingen av de främmande
pojkarna svara på alla hans frågor. Ingen vill avslöja varför de är där. Senare visar det sig att inge av dem vet anledningen till att de befinner sig i Gläntan.

Utanför murarna finns en lömsk labyrint, vars murar ändrar läge varje natt. Pojkarna har utsett ett antal "löpare" i gruppen som försöker att hitta vägen ut ur labyrinten. De har försökt hitta utgången varje dag under de två år som de vistats på den ogästvänliga platsen.  Inte nog med att labyrinten tycks leva sitt eget liv. På natten stängs utgången till labyrinten av två stora stenportar. De av pojkarna som försökt stanna ute under natten har återfunnits döda. Nattetid kommer klagarna fram. Om de inte dödar så sprutar de gift med hjälp av sina gaddar och får man giftet i sig blir man mer eller mindre galen, om man överhuvud taget överlever.

Med regelbundna mellanrum kommer en leverans med den mystiska hissen. Det kan vara förnödenheter eller en ny förvirrad ung pojke som dyker upp. Strax efter att Thomas anlänt kommer det en medvetslös flicka med hissen. Thomas känner igen henne, men har ingen aning om varför. Med flickan kommer ett meddelande om att leveranserna ska upphöra. Några av pojkarna anklagar Thomas och flickan för att ha orsakat katastrofen. Hur ska de nu överleva?

MAZE RUNNER är en science fiction-robinsonad. En framtida Flugornas Herre. Lika bra och lika gräslig. Den kommer säkert att hamna på listan över litterära klassiker i framtiden. Boken har redan filmatiserats. Jag vet dock inte om jag klarar att se filmen utan att knapra upp alla mina naglar. Uppföljaren av boken kommer dock snart ut och den lär jag inte kunna hålla mig ifrån även om jag egentligen vill.

Som du förstår tycker jag att du ska läsa MAZE RUNNER. Du kommer att ångra dig om du läser den, men att inte ha läst den är en förlust du inte kan vara utan. Valet är ditt!!!        

141214 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar