måndag 26 januari 2015

KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA

  
Titel: Kanske är det allt du behöver veta
Författare: E. Lockhart
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 259
genre: ungdomsbok
Handling: Cadence Sinclair 18 år är en avmedlemmarna i den rika familjen Sinclair. De äger till och med en egen ö och där tillbringar de varje sommar tillsammans. Man skulle kunna tänka sig att den här familjen var en av världens mest lyckligt lottade, men skenet bedrar. Allt är definitivt inte vad det verkar vara.


Familjen består av:
Harris Sinclair: morfar (familjens stränga överhuvud, som med sin förmögenhet tror att han kan kontrollera alla i familjen)
Tipper Taft: mormor (dör innan den femtonde sommaren på ön)
Carrie:  är syster till Bess och Penny, sambo med Ed(morbror till Gat), Carrie är också mamma till Johnny och Will
Bess: mamma till Mirren, Liberty, Bonnie och Taft
Penny: mamma till Cadence, ensamstående sedan Cadeces far hittade en annan kvinna
Johnny: har en nära vänskap med sina kusiner: Mirren och Cadence samt med Gat. De är alla i samma ålder och umgås dygnet runt under somrarna på ön.
Mirren: är en av de fyra kusinerna som Cadence kallar "Lögnarna" (Mirren, Cadence, Johnny och Gat), syster till Liberty, Bonnie och Taft.
Cadence: bokens huvudperson, lider av en skada efter en olycka. Hon får plötsliga  huvudvärksattacker som kommer utan förvarning. Hon minns inte vad som hände och läkarna vill att hon själv ska minnas och att det får ta den tid det tar. Cadence är förälskad i Gat och känslorna verkar vara besvarade, trots att Gat hade en annan flickvän den där sommaren då olyckan inträffade.
Gat: brorson till Ed. Känner sig inte riktigt som en del av familjen trots att han tillbringar varje sommar på släktön och trots att han är nära vän med Johnny, Mirren och Cadence. Han känner att familjens överhuvud, morfar Harry Sinclair, ser honom som en lägre stående varelse. Harry Sinclair accepterar inte känslorna som blossar upp mellan Gat och hans förtfödda barnbarn Cadence.
Ed: sambo med Carrie.
Will: Johnnys bror
Liberty: tvilling till Bonnie och lillasyster till Mirren
Bonnie: tvilling med Liberty
Taft: syskon till ovanstående

Cadence bor med sin mamma Penny och de har hundar av rasen golden retriever. Cadence älskar hundarna. Penny är en riktig hönsmamma, vilket kanske inte är så värst konstigt med tanke på att Cadence skadades i en olycka för ett par år sedan och tappade minnet. Hon får också migränanfall och dessa får henne nästan att gå under av smärta. Cadence minns inget av olyckan, men hon saknar sina kusiner. Efter olyckan försökte hon kontakta dem via Internet, men ingen av dem svarade på hennes mail och detta är något som förbryllar henne.


Den här sommaren återvänder Cadence för första gången till ön sedan olyckan. Gat, Johnny och Mirren är redan där. Det tar inte så lång tid för den vana läsaren att ana att det är något som inte stämmer. Cadence har många gåtor att lösa med sitt skadade minne likt en fotboja som vägrar släppa taget om sin fånge. Sakta men säkert rullas sanningen upp och den riktiga sanningen är värre än vad läsaren kan föreställa sig. Det var verkligen något alldeles ohyggligt otäckt som hände under Cadences senaste vistelse på ön. Något som hon gjorde alldeles rätt i att förtränga och glömma bort!


Jag rekommenderar boken för dem som gillar att lägga mentala pussel och vara detektiv i texten. Slutet gick inte att gissa sig till och överraskar med en lite annorlunda twist som helt klart höjer läsvärdet.


Maria Bohlin 150126

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar