onsdag 14 december 2016

SPRING, AMINA!

SPRING, AMINA!

AV: Annelie Drewsen(2014)
Amina kommer från Somalia. Hennes mamma bor i Kenya hos Aminas kusin. Amina har kommit ensam till Sverige och bor på ett boende för ensamkommande ungdomar. Hon och hennes mamma flydde från Somalia till Kenya när Aminas storebror Ahmed sköts till döds.

Lina är Aminas svenska kompis. Hon upptäcker att Amina är mycket bra på att springa. Lina övertalar Amina att följa med på friidrottsträning. Lina tränar och tävlar i löpning och vill att Amina ska vara med.

Det går bra för Amina på träningen, men efter ett tag är det precis som om det inte går att springa. Amina kommer sist hela tiden och hon förstår inte själv vad det är som har hänt. Sen får hon ett samtal från sin mamma i Kenya som säger att Amina måste skicka pengar för att Aminas kusin är sjuk och måste åka till sjukhuset. Aminas mamma har inte pengar, så Amina sparar så mycket hon kan.

Sparpengarna är nästan slut. Aminas tränare vill att Amina ska köpa träningsskor med spikar under för att få bättre fäste på löpbanan. Problemet är att skorna är jättedyra. Amina vet inte hur hon ska lösa alla problem.

SPRING, AMINA! är en lättläst bok på 48 sidor. Den riktar sig till ungdomar och passar både tjejer och killar. Jag avslutar med ett citat:

En dag vill Camilla att Amina ska stanna kvar efter träningen.  
Camilla ser allvarlig ut.  
- Vad är det som har hänt? frågar hon.  
- Jag vet inte, svarar Amina.  
- Vill du inte springa?  
- Jo, säger Amina. Men det är så svårt att göra som du säger.  
Då skrattar Camilla.  
- Okej. Gör inte det då.  
Amina ser frågande på Camilla.  
- Ska jag inte lyssna på dig? säger hon.  
- Jo, lyssna kan du göra. Men tänk inte så mycket på det. Tänk på något annat. Sedan får vi se hur det går, svarar Camilla.  
Amina nickar. Hon vet precis vad hon ska tänka på.(SIDAN 20-21)
161214
Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar