tisdag 16 april 2019

Störst av allt

Störst av allt

Störst av allt

Malin Persson Giolitos bok Störst av allt är som en drog. Det går inte att sluta läsa när man väl har börjat. Efter två dygn med näsan i boken kan jag konstatera att det är en blandvändare utan dess like. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att plöja igenom hela Netflix-serien också, men till alla er som tänker se TV-serien vill jag rekommendera att först läsa boken. Det finns en del detaljer i boken som skiljer sig från filmatiseringen och andra detaljer som ökar och fördjupar förståelsen. Så läs boken först och titta sen.

Den snuskigt rika och bortskämda  Sebastian Fagerman lever ett liv andra bara drömmer om. Hans pappa skiter visserligen i honom, men han kan i princip göra vad han vill. Det mesta går att köpa för pengar, eller hur? Som sprit, droger och lyx. 

Kärlek och lycka kan dock inte köpas för några pengar i världen, vilket Sebastian har lång erfarenhet av. Han är van vid att bli ignorerad och förnedrad av sin pappa. Utöver det jämför pappan Sebastian med hans äldre välartade och framgångsrike bror som studerar i USA. Själv måste Sebastian gå om gymnasiet ett år. Den uppmärksamhet och kärlek Sebastian är i så stort behov av uteblir helt och hållet från pappans sida. 

Maja kommer från en välbärgad familj. Hon är skötsam och omtyckt. Det går bra för henne i skolan och hennes betyg är bra. Hon arbetar på ett hotell under sommaren och det är på väg till jobbet som hon träffar sin barndomsvän, Sebastian. Man kan väl säga att Sebastian och Maja inleder ett destruktivt förhållande, där duktiga Maja av sin omgivning förväntas stötta Sebastian och leda in honom på den rätta vägen.

När höstterminen på Djursholms allmänna gymnasium startar är Sebastian och Maja det stora samtalsämnet, årets kärlekspar. De hamnar i samma klass och till en början är allt som en dröm för Maja, men efter hand upptäcker hon Sebastians mörka sida. Och den är kolsvart.

Det är under vårterminen innan studenten som den mörka sidan tar över Sebastian helt och hållet. Katastrofen är ett faktum och det är här boken börjar, mitt i katastrofen, där Maja sitter på klassrumsgolvet alldeles blodig med ett nyligen avfyrat vapen i händerna. Flera klasskamrater och en lärare ligger orörliga på golvet och på avstånd hörs sirener. Vad var det egentligen som hände där i klassrummet? Vem är det som bär skulden för att både Sebastian och Majas bästa kompis ligger i varsin blodpöl på golvet? Var det Maja som sköt? 

Jag tycker absolut att man ska läsa den här boken. Den är grymt bra på många sätt! LÄS DEN!

190416 Maria Bohlin









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar