tisdag 7 maj 2019

SLUTET

SLUTET
AV: Mats Strandberg
(2018)

Bildresultat för slutet mats strandberg
https://www.google.com/search?q=slutet+mats+strandberg&authuser=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi1iImQ7YjiAhWWxMQBHV5zC8kQ_AUIDigB&biw=1440&bih=820#imgrc=H5hC48DwtW4p5M:

Vad skulle du göra om du fick reda på att jorden går under om ungefär fyra veckor och att en komet är på väg att förinta allt levande på vår planet? Tror du att du skulle försöka hinna göra allt det där som du drömt om innan tiden är ute? Skulle du förtränga det och leva som vanligt? Bli religiös kanske och hoppas på ett liv efter detta? Eller skulle du lägga dig ner, stirra i taket och invänta slutet? Kanske drabbas av total panik och bli hysterisk? Eller varför inte leva laglöst och göra som du vill den sista tiden?

I den här boken får du följa två personer:

  • Simon är tillsammans med Tilda och han bor med sina två mammor och hunden Bombom.  Han vill möta det oundvikliga slutet med Tilda, men Tilda väljer att lämna Simon och blir besatt av att festa, ta droger vara med killar.
  • Lucinda  är svårt cancersjuk och hon inser plötsligt att hon inte längre är så annorlunda, eftersom döden gäller alla och inte bara henne. Hon får ny energi, slutar med sin cancerbehandling och försöker umgås med sin pappa och lillasyster så mycket hon bara kan. Sen skriver hon dagbok i TellUs-appen ifall någon där ute i rymden någon gång i framtiden vill veta hur det var de sista veckorna innan jordens undergång.
Boken är indelad så att man följer bokens två huvudkaraktärer ur respektive perspektiv. Förutom att katastrofen närmar sig försvinner plötsligt Tilda. När polisen hittar en död ung kvinna faller misstankarna på Simon. Trots att bevis saknas börjar folk anklaga Simon och för honom blir det viktigt att rentvå sitt namn innan slutet kommer. 

SLUTET är en alldeles förfärlig bok, men samtidigt väldigt bra och också skrämmande. Den väcker helt klart tankar hos läsaren och bitvis mådde jag nästan dåligt när jag läste. 

Är det så här jordens undergång kommer att vara? En komet som slår ut allt liv? Det är ju inte alldeles omöjligt med tanke på hur det gick för dinosaurierna. 

Bildresultat för en komet

Om du inte redan har läst den här boken, så tycker jag att du ska göra det. Den är bra och läsvärd!

190507 Maria Bohlin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar