fredag 26 maj 2023

I GOD TRO

 I GOD TRO



AV: Christina Wahldén (2020)

ANTAL SIDOR: 140

Hawa är en tjej som går i årskurs 7. Hennes högsta önskan är att bli polis. På fritiden ägnar hon sig åt att läsa deckare och lösa brott. Hon har en stor familj och har sex yngre syskon: Guleed, Liban, Uba, Bashir, Hodan och Idil. Hawas bästa vänner är Sana och Evin.

Det är dags för praktik i skolan och Hawa ska praktisera som receptionist på Bosses budfirma, som ligger nästan bredvid biblioteket, där hon och hennes kompisar brukar hänga. Hennes mamma, Zamzam, bakar sambusas till ett bokcafé för kvinnor, som Barbro och Nettan på biblioteket har startat. Hawa och hennes vänner har också en deckarklubb med bibliotekarien Barbro. De läser spännande böcker och pratar om innehållet och ibland skriver de sina egna berättelser. När de inte löser brott på riktigt, förstås.

Sana gör sin praktik hos en tidningsfotograf och Evin följer en politiker. Hawa gillar praktiken på Bosses budfirma, som ägs av Amir. På budfirman arbetar en kille som heter Zac och det dröjer inte länge förrän Hawa börjar misstänka att Zac håller på med något skumt.

Med sina vänners hjälp bestämmer sig Hawa för att ta reda på vad Zac egentligen håller på med. Hon tror inte ett ögonblick på hans ursäkter och lögner. 

Det här är en lagom spännande ungdomsdeckare. Språket är lätt att förstå och läsaren får ledtrådar i lagom dos, vilket gör handlingen intressant.

Citat från sidan 52:
- Det ringde en kille och sökte dig. 
Zac rycker till. Jo, visst gör han det. Vad betyder det? Varför rycker han till?
- Jaha, vad då?
- Han sa att du visste något om stulna mopeder.
Det där sista, om stulna mopeder, säger jag väldigt långsamt. Zac kliar sig på kinden. Folk brukar göra det när de är nervösa: klia sig i ansiktet. Det har jag läst i Deckarhandboken.

230526 Maria Bohlin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar