torsdag 10 juli 2014

Kollektivt självmord

   Kollektivt självmord - en hysteriskt rolig bok!


De båda finska männen, direktör Rellonen och överste Kemppainen har fattat samma beslut. De ska ta livet av sig. Platsen är utsedd och tidpunkten är vald. Det enda som skiljer sig åt är tillvägagångssättet. Onni Rellonen tänker skjuta sig och Hermanni Kemppainen tänker hänga sig i en takbjälke. Då utspelas denna lilla episod:
Onni Rellonen klarade inte av att gå raka vägen in genom de vidöppna laddörrarna. De lurade på honom som ett stort svart helvetesgap. Utan att han ville det började han dra ut på sitt liv, bestämde sig för att gå ett varv runt ladan som ett skadat djur i färd med att säkra sin sista viloplats. Han kikade in genom springorna i det murkna väggtimret, där var hemskt och gravlikt. Men beslutet var fattat, han skulle gå varvet runt och sedan var det bara att träda in och famnas av döden och låta skottet gå. En liten handrörelse med fingret på avtryckaren: den sista transaktionen och saldot skulle stå på noll, livets och dödens allra sista saldo. Han rös. Men det var någon i ladan! (citat från sidan 12)
Ingen av männen klarar att fullfölja sina långtgående planer på att lämna jordelivet. I alla fall inte för stunden. I stället beger de sig hem till direktör Rellonens lilla stuga vid sjön där de badar bastu och tar sig några supar.


Historien slutar inte här, utan med humor och värme skriver författaren, Arto Paasilinna, en hejdlöst rolig bok, där skratten ekar mellan sidorna, trots att huvudtemat är något av det allvarligaste som finns. När man tror att det inte kan bli mer galet, så inträffar något ännu tokigare.


Hur som helst...direktör Rellonen och överste Kemppainen kommer till insikt. De tänker skriva en annons i tidningen och efterlysa likasinnade för att genomföra Finlands absolut genom tiderna största kollektiva självmord.


Naturligtvis går inget som planerat för självmordstruppen, som efter annonsering i tidning med tillhörande självmordsseminarium består av drygt trettio personer. Det faller sig så att en av självmordskandidaterna förfogar över en lyxutrustad långfärdsbuss. Med detta exklusiva åkdon ger sig självmordskandidaterna ut på en strapatsrik resa genom Europa där självmordet av naturliga skäl hela tiden flyttas framåt i tiden.


LÄS DEN HÄR BOKEN - DEN ÄR HELT UNDERBAR!
Maria Bohlin 140710

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar