torsdag 31 juli 2014

SPELA FALSKT

   SPELA FALSKT - en ungdomsdeckare av Anna Vikström


FAKTA: Kim är 14 år. En kväll när hon är på en fest med sina kompisar lämnar hon sitt glas med läsk utan uppsikt, vilket resulterar i att hon blir drogad. Hennes föräldrar kör henne till polisen och ser till att det hela blir polisanmält. Kim mår konstigt ett tag, men så småningom är allt som vanligt, förutom tankarna som snurrar runt i Kims huvud. Vem drogade henne och varför?




     I samma veva börjar det hända skumma saker i idrottshallen. En kväll när Kim blir ombedd att arbeta en stund i vaktmästeriet hör hon följande när hon går runt för att låsa:
Duns. Jag ryckte till. Vad var det som lät? Duns, duns. Där var det igen. Ljudet kom från omklädningsrummet.  
- ...Adam...kan inte bara få en massa fattar du väl, sa en arg röst.  
- Snälla sluta...  
Den tjocka dörren gjorde att rösterna bara delvis trängde igenom. Jag tryckte örat mot dörren. Hjärtat bultade.  
- Betala nästa vecka annars jävlar! skrek någon.  
- Jag ska.. 
Duns, duns. 
- ...slog hårt. 
-Äh...vaknar snart. Nu drar vi!  
Någon tog i handtaget på insidan. (sidan 47)
Efter händelsen i idrottshallen är Kims nyfikenhet väckt och hon berättar för sina bästa vänner, Sassa och Loppan om det mystiska samtalet. Sassa håller med om att det verkar skumt, medan Loppan inte tycker att det behöver betyda något.


     När det sedan sker en serie inbrott i byn och lägger Kim ihop alla pusselbitar kring de senaste tidens händelser. Hennes kompisar tycker att de ska gå till polisen, men Kim vill ha bevis. Hon är så angelägen om att vara detektiv på egen hand att hon råkar riktigt illa ut. När det går upp för henne själv att det hela är på riktigt och att hon befinner sig i en mycket allvarlig situation, ja, rent av livsfarlig, så verkar det som om uppvaknandet är för sent.




SPELA FALSKT: 150 sidor spännande läsning
140731 Maria Bohlin






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar