söndag 20 mars 2016

Den sista utvägen

  Den sista utvägen
AV: Karina Berg Johansson
Julie måste flytta till sin moster Henry som bor i ett mystiskt hus i den skumma staden Vägsände, där tiden tycks ha stått still i hundratals år. Det hänger till och med damm på folks kläder.


Redan första dagen i den nya skolan går det upp för Julie att alla i staden vet vem hon är. Julie själv visste inte ens att Vägsände fanns innan hennes mamma dog och hon måste flytta till sin moster. Hur kan det då komma sig att alla verkar känna igen henne? Här är några citat som visar ett par första möten mellan Julie och invånarna i Vägsände:

"Ah...! Nu vet jag," sa Ivar och knäppte med fingrarna, pekade på mig med ett nästintill anklagande pekfinger. "Du är Henrys systerdotter, eller hur?"(sidan 11)
 "Kära nån", pep den gamla kvinnan mellan fingrarna. "Jag tror inte mina ögon." Hon hade en sådan där rart skrapig röst som lät som en gammal vinylskiva.  
"Det är som att se ett spöke", utbrast hon sedan. Hon stirrade på mig, blinkade inte ens. "Kära nån", pep hon igen, "Det är det sannerligen." (sidan 87)
Det är inte bara det att alla i staden vet vem hon är som är konstigt, för det tar inte lång tid innan mycket märkliga saker börjar hända. Moster Henry förbjuder Julie att vistas utomhus efter solnedgången. Julie får varningar av okända personer som inte verkar vilja ha henne i Vägsände och dessutom ser hon konstiga mörka figurer som lurar i skuggorna.

Det pågår någon onaturligt i Vägsände. Något som inte går att förklara. Julie är nyfiken och naturligtvis måste hon lägga näsan i blöt.

Persongalleri:
Julie: huvudpersonen i boken är femton år och måste flytta till moster Henry efter en olycka som tog hennes mammas liv. Julie har en förmåga att hamna i klistret, oavsett vem hon möter.
Ivar: är den första person som Julie lär känna på den nya skolan i Vägsände, han har en något udda personlighet och klär sig som man gjorde i slutet av 1800-talet. De blir vänner, men varje gång Julie råkar ut för konstiga saker försvinner Ivar spårlöst.
Zack: en vältränad snygging som gör allt för att få till en dejt med Julie
Vera: Zack´s exflickvän visar Julie alldeles för tydligt att hon vill ha henne ur vägen
Sonja: Veras andra hälft, lika illasinnad
Leander: killen som får Julie på fall enbart med sin uppenbarelse, oemotståndlig
moster Henry: Julies mammas syster, tycks ha mycket att dölja, bor på Bäckland
tant Alfrida: Julies gammelmoster, verkar lite oroad över att Julie bor på Bäckland
Magnus Öhrn: Julies advokat
Fröken Fredin:  klasslärare på skolan i Vägsände
Adrian Stierna: verkar ha något ihop med moster Henry, pappa till Leander
Märit: en flicka i klassen


Den sista utvägen är en mycket spännande bok. En sån där bok som man inte kan släppa taget om. Påminner lite om Beautiful Creatures, fast utan häxor. Jag hoppas att det kommer fler delar och att det här är första boken i en serie. Slutet är oförutsägbart och öppet, vilket jag gillar skarpt. Karina Berg Johansson har lyckats med att fånga mitt intresse för kommande böcker!


160320 Maria Bohlin

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar