måndag 28 mars 2016

ÖVERLEVARNA - The Young World

Överlevarna - The young world
AV: Chris Weitz

En oslagbar dystopi! Påminner om boken Gone - övergivna.
Ingredienser:
ond bråd död
sorg
action
kärlek  och svartsjuka
skoningslös kamp om mat och mediciner
anarki
vänskap
ett oändligt antal frågetecken


Ett nytt virus har tagit mänskligheten i ett järngrepp. Sakta men säkert är världen på väg mot sin undergång. Alla vuxna är döda och likaså alla små barn. De enda som överlevt är ungdomar, men bara fram till sin 18-årsdag. Då dör de också!

Problemen hopar sig. Bristen på mat och mediciner är bara en liten del av svårigheterna. På grund av avsaknaden av lagar och regler råder djungelns lag. Alla slåss hårt för att få en liten del av kakan.
När man är hungrig tar magen över alla tankar. Alltså, magen tänker faktiskt. Jag hörde någonstans att magen har lika många serotoninreceptorer som hjärnan. Så vi är som de där dinosaurierna med två hjärnor. Vi är i och för sig som dinosaurier på andra sätt också. Vi håller till exempel på att dö ut. (sidan 25 ur Donnas perspektiv)

Överlevarna - The Young World är skriven ur två olika perspektiv. Jeffersons och Donnas. Det är lätt att se vems tankar man följer eftersom varje kapitel börjar med respektive namn. Några ungdomar leds av Wash och de kallar sig för Washington Square-klanen. De försöker upprätthålla lite av civilisationen.
Direktdemokrati är faktiskt tämligen oundvikligt när alla trängs på en hundrafemtio gånger trehundra meter stor rektangel.  
Inte för att det finns särskilt mycket att rösta om. Folk är i princip överens om allt som är viktigt. Vakta grindarna. Skaffa mat. Gräv latringropar.  
Wash säger att - sa att - det handlar om en "behovshierarki". Han sa att vi inte hade tid att tjafsa om vanliga skitsaker, som om det är okej för homosexuella att gifta sig och sådana grejer, eftersom vi har fullt upp med att skaffa mat. (sidan 48 ur Jeffersons perspektiv)
Redan i bokens början dör Wash. Han fyller 18 år och det innebär en säker död. Hans lillebror, Jefferson, blir en naturlig efterträdare som ledare.

Jefferson och hans vänner Donna, Brainbox, SeeTrouhg och Peter ger sig iväg för att hitta ett botemedel mot sjukdomen. Brainbox är översmart och han lyckas övertala de andra att han vet var man kan hitta svaret. Tungt beväpnade tar de klanens pickup "Chiquita" och drar iväg på sitt mer än galna uppdrag. Intet ont anande vilka fasor som väntar. Kanske är sanningen den värsta. Fasan, menar jag.

Läs boken! Du kommer inte att ångra dig!
160328
Maria Bohlin
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar