måndag 28 mars 2016

EN SKÄRVA AV SJÄLEN

En skärva av själen


EN SKÄRVA AV SJÄLEN
AV: Henrika Andersson(2014)
Muriel måste flytta med sin familj från Sverige till Frankrike för att hennes lillebror Ben är svårt sjuk. I Frankrike ska han få rätt vård enligt hennes föräldrar. Muriel ska studera hos professor Duvent. Hon är den enda eleven. Professor Duvent är tystlåten, gammaldags och högtidlig, men det visar sig att han har en helt egen agenda att ta till när det verkligen gäller. Här är ett citat från en av Muriels lektioner hos professor Duvent:
Glasögonen trillar av, men det hindrar inte honom från att fortsätta:  
"Med twitter och chat håller mänskligheten på att förlora sitt språk. Själva idén att skriva."  
"Vad då för idé? Man behöver ju inte brodera ut varje mening för att säga att man inte kommer på middag."  
"Idén", säger Duvent utan att bry sig om mina invändningar, "är inte att förmedla fakta. Vad mänskligheten behöver idag är ord för själva existensen. Mysteriet vi kallar liv. Genom att kombinera bokstäver kan vi förmedla våra tankar, oberoende av plats eller tid. Vi kan kommunicera med de döda eller med de som föds om hundra eller tusen år. Tack vare orden kan vi skapa oss en historia." (sidan 188)


Muriels föräldrar turas om att sköta arbete och Ben. De åker dagligen mellan sjukhuset och hemmet. Ibland måste Ben stanna kvar på sjukhuset, men oftast får han sova hemma. På nätterna tvingas Muriel höra sin lillebrors hysteriska skrik. Ingenting verkar hjälpa. Läkarna provar olika behandlingar och ibland är Ben så frånvarande av biverkningar att Muriel inte får kontakt med honom.


Ända sedan Ben föddes har Muriel och han haft ett speciellt band mellan sig. Muriel har nämligen kraften att hela. Hon vet inte hur det går till, men hon vet att det fungerar.


I Frankrike lär Muriel känna Luc. Han är något äldre än henne, mystisk och snygg bakom all smuts. Ja, för smutsig är han. Han tycks bo i ett nedbrunnet hus och det verkar som om han lever utanför samhället. Som om han är lämnad åt sitt öde.


När Muriel är med Luc kommer hennes andra jag, Julia, fram. Julia är utmanande klädd, sminkar sig och provar saker som Muriel aldrig skulle få för sig. Till Luc säger Muriel att hennes namn är Julia. Det är det enda namn han får av henne. Kanske är det bra, för Luc har mörka hemligheter. En fullgubbe i byn säger att Luc är Satan själv och ju bättre Muriel lär känna Luc, desto mer är det som talar för att han är satanist.
"Vill du bli min vän på riktigt?"  
Det svirrar i mitt huvud. Jag sväljer och nickar. Luc ber mig sträcka fram armen. Med sina smala fingrar virar han den finaste silverkedja tre varv runt min handled medan han viskar för sig själv. Sedan klickar han fast låset, det är format som ett hjärta, och ser upp på mig.  
"Julia och Luc", säger han. Det låter fint."(sidan 75)
Oförklarliga saker händer. Silverkedjan lämnar brännmärken på Muriels hud. Luc har ingen mobil. Om Muriel vill träffa Luc kan hon bara titta på kedjan och viska sin önskan, så ser han till att de ses. Han kan till och med få lille Ben att sova en hel natt för att Muriel inte orkar lyssna på hans skrik, men Luc avslöjar inte för Muriel hur han gör.


En dag berättar Muriels föräldrar att det är sämre med Ben. Läkarna måste prova att frysa ner honom. När Luc erbjuder sin hjälp i form av svart magi vågar inte Muriel säga annat än ja. Hon är beredd att göra vad som helst för sin lillebror. Till och med skänka en skärva av själen till en främmande kraft.


Jag gillar den här boken. Det är första delen i en serie om KRISTALLBARNEN och jag tror att jag kommer att läsa många fler.


160328
Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar