torsdag 24 augusti 2017

DEN BLOMSTERTID NU KOMMER


Den blomstertid nu kommer är den bästa bok jag har läst på länge.
AV: Marie-Chantal Long(2015)
Fred tittar ut mot rutan. Rutan är inte kvar. I stället finns där ett hål, en öppning, och precis utanför den öppningen en betongpelare. Så nära den är bilen. Liksom inne i bilen.

Först är det tyst. Hur länge då, tio sekunder, trettio, en minut?

Så pratar Tarzan, eller rättare sagt viskar han. Han reser sen lite på huvudet men utan att titta upp och vända sig mot Wahid eller Fred. Runt halsen hänger hans rånarluva. Så man ser inte ifall han fått ett slag där, som gör att han pratar så konstigt. (sidan 5)

Det är skolavslutning. Allt borde vara toppen. Det är det inte. Inte alls. Fred sitter i en krockad bil med två kompisar, Tarzan och Wahid. Tarzan är fastklämd. Wahid vill att de sticker. Polisen jagar dem. Fred känner att allt bara snurrar runt i huvudet. Hur hamnade han här? Varför sa han inte nej när Tarzan föreslog att de skulle råna den där butiken? Hur dum får man vara, egentligen? Men, nu sitter han där han sitter. Kanske är det bäst att fly, trots allt?

Jag kan riktigt känna Freds ångest när jag läser boken. Den blomstertid nu kommer är en sån där bok som kryper in under skinnet på sin läsare redan i första kapitlet. Den är utomordentligt välskriven och en bok alla borde läsa.

Vi hamnar alla i vägskäl, där vi måste välja vilket håll vi ska ta. Livet kan vända på en sekund beroende på vilket håll vi beslutar oss för att välja.

Lite fakta om karaktärerna:
Fred: 14 år, bor med sin pappa och lillasyster Frida 8 år och med sin mamma som pendlar till jobbet i Finland. De bor i en lägenhet och Fred har egentligen inte något att klaga på, för han har mat på bordet, tak över huvudet, en familj som bryr sig och han har råd med en mobiltelefon.

Wahid: snart 16 år, har kommit till Sverige från Afghanistan och bor med sin familj i samma område som Fred. Han har en lillebror som heter Idres. Fred och Wahid är inte nära vänner, men de båda var med på det misslyckad rånet.

Tarzan: en äldre kille som suttit inne för flera brott tidigare. Tarzan skadas svårt vid olyckan med bilen. Wahid och Fred är livrädda för att han ska tjalla på dem.

Jag avslutar med ett citat från sidan 73:
"Fred", ropar pappa utanför hans dörr. "Kom! Det är polisen som har ett par frågor till oss." 

LÄS DEN HÄR BOKEN! DU KOMMER INTE ATT ÅNGRA DIG!

170824 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar