söndag 20 augusti 2017

RÄDSLANS FÅNGAR

RÄDSLANS FÅNGAR
AV: Anna Jansson(2016)
Bildresultat för rädslans fångar

Rädslans fångar utspelar sig under en sommar på Gotland och huvudpersonen är polisen Maria Wern. Varje sommar fylls den stora ön av turister och många ungdomar reser dit för att festa. 

Vädret den här sommaren stämmer inte alls överens med vad vi brukar kalla svensk sommar. Det är mer likt ett ruggigt höstväder med oväder och vindar som når orkanstyrka. Båttrafiken stoppas och människorna tar skydd inomhus.

I Almedalen förbereder man sig för politikerveckan, vädret till trots, men den förväntansfulla stämningen kommer av sig när en ung kvinna hittas död i hemmet. Mördad. Hennes man är en av politikerna som planerat att hålla tal i Almedalen. Frågan är om dådet är riktat mot honom eller om det är något annat som ligger bakom mordet?

En bit därifrån, på en plats med namnet Tingstäde, förbereder sig ett fyrtiotal personer på domedagen. De är nämligen fullt övertygade om att jorden kommer att gå under. Inte om tusen år, utan nu. I ett skyddsrum långt under marken har de planerat att bosätta sig när tiden är inne. De tänker inte låta någon stoppa dem.

Samtidigt misstänker polisen att någon odlar stora mängder cannabis. De försöker hitta ledtrådar till vem som ligger bakom narkotikan som blir alltmer vanlig, men det är som att leta efter en nål i en höstack.

Maria Wern jobbar för högtryck tillsammans med sin kollegor, samtidigt som hon brottas med privata problem. Hennes man, Björn, får veta att han har en son. En tonåring med drogproblem. Björn vill att sonen ska få bo med Maria och honom och Marias två barn. Maria känner sig tveksam. Vågar hon öppna sitt hem för någon som har varit svårt beroende av cannabis. Hon oroar sig för hur det ska påverka hennes egna barn.
"Jag har en son."
Maria lät orden sjunka in. "Va! Du skojar? Du sa att du inte hade några barn. En son?"
"Hon blev med barn. Vi var så unga. Liv var bara arton år. Hon har inte sagt något om pojken på alla år fast vi varit ihop av och till! Fattar du...jag..." Orden tog slut och han sträckte sig vädjande mot Maria. Men hon höll honom på armlängs avstånd. "Har du ett barn med Liv Ekdal?" En känsla av overklighet sköljde över henne, gjorde henne yr. Björns ex Liv hade vägrat att inse att Björn gått vidare, inte ens när de gifte sig förra sommaren hade hon lämnat dem ifred, men sen slutet av hösten hade det varit lugnt.
"Säg att det inte är sant! Det kan inte vara så." (citat sidan 17-18)

På något sätt hänger alla dessa händelser ihop och det blir en spännande läsupplevelse, där man hela tiden misstänker någon ny för att vara skyldig.

LÄS DEN! Underhållande och fängslande!

170818 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar