söndag 20 augusti 2017

Toner i natten

Toner i natten
AV: Jojo Moyes(2008)
Bildresultat för toner i natten
När Isobels man plötsligt kommer sanningen som en bomb i brevlådan. Han har under deras äktenskap levt ett dubbelliv och slösat bort hela sin förmögenhet. Isobel har levt i skuggan av sin man och hon har inte haft koll på hans affärer. Hennes passion i livet är att spela fiol och så länge hon har kunnat göra det har inget annat spelat någon roll för henne. 

Isobel och hennes båda barn står inför ruinens brant när Isobel plötsligt ärver en gammal herrgård långt ute på landet. Det första mötet med den gamla herrgården blir inte riktigt som Isobel hade tänkt sig. Här är ett citat från sidan 58:
Bilen skumpade till och den främre stötfångaren slog i marken när den körde över ännu en vattenfylld grop. Kitty hörde hur hjulen spann i luften ett kort ögonblick och motorn tjöt i protest innan de rörde sig framåt igen. Runtom dem tornade tallarna upp sig och stängde effektivt ute det som återstod av eftermiddagsljuset.
"Jag har svårt att tro att huset ska ligga längs den här vägen. Vi kommer att behöva en traktor för att komma härifrån."
I hemlighet var Kitty glad över att vägen var så urusel. Det kanske skulle kunna få hennes mamma att ta reson när det kom till den här idiotiska flytten.
Ytterligare ett citat från sidan 60-61, precis när Isobel, hennes dotter Kitty och sonen Thierry kliver över tröskeln till sitt "nya" hem:
Lukten slog emot dem först. Den kalla, unkna lukten av försummelse, svaga antydningar av mögel, fukt och röta blandade sig med den friska utomhusluften. Med en stor bag över axeln lät Kitty stanken sippra in i näsborrarna med en blandning av fascination och misstro. Det här var värre än hon någonsin kunnat föreställa sig.(...) Det såg inte ut som ett hus som var beboeligt. Det såg inte ut som ett hus som någonsin varit bebott.

Den gamla herrgårdens förfall är trots allt inte det största problemet för Isobel och barnen. Nej, långt ifrån. Det finns nämligen andra som kan tänka sig att göra vad som helst för att få det ståtliga men nedgångna huset i sin ägo. 

Texten är lätt att läsa, men den är skriven från flera olika perspektiv, vilket ändå kräver en god läsförmåga. Toner i natten är en mycket välskriven bok, som man inte kan låta bli att tycka om. Karaktärerna är udda och oförglömliga t ex Asad och Henry. Det omaka paret driver byns lilla handelsbod och deras underbara konversationer kryddar boken på ett alldeles säreget sätt.

Det här är en bok som jag skulle kunna läsa många gånger. Den har helt enkelt precis allt som en riktigt bra bok ska ha. Love it!

Maria Bohlin
170820

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar