tisdag 5 juni 2018

DIN SYSTER MÅSTE DÖ

Bildresultat för din syster måste dö

DIN SYSTER MÅSTE DÖ är helt klart Mats Berggrens bästa bok. Det är en fristående fortsättning på Onsdag kväll strax före sju. Jag kunde inte släppa den ifrån mig och rekommenderar den varmt till alla tonåringar och uppåt. 

Handlingen utspelas Alsta och de mest framträdande karaktärerna i boken är dessa:
Abdi: rappare, har blivit känd framför allt av låten som han skrev i samband med att en av hans allra bästa kompisar, Daniel, knivhögg den andre, Ville, till döds. Nu när låten blivit populär känner Abdi obehag när han framför den. Det känns som om han blivit kändis på bekostnad av två förstörda liv, Daniels och Villes. Trots det blir Abdi glad när han får möjlighet att spela in en musikvideo till låten.

Evin: bor med sin mamma, pappa och storebror Khabat i Alsta. De kommer ursprungligen från Kurdistan. Pappan i familjen är mycket sträng och håller hårt på traditionerna. Han är arbetslös och har därför möjlighet att lägga mycket tid på att kontrollera sin dotters förehavanden. Evins frihet är minimal. Varje dag efter skolan blir hon mer eller mindre förhörd och visiterad av sin far. Han är mycket misstänksam, trots att storebror Khabat följer Evin både till och från skolan. Evin är van vid faderns kontrollbehov. När hon träffar Abdi och blir djupt förälskad vänds hennes värld upp och ner. 

Khabat: vakar över Evin, men är ändå en schysst storebror. Han börjar ledsna lite på faderns krav på att bevaka Evins minsta rörelse utanför lägenheten. Därför hjälper Khabat Evin att förfalska hennes schema, vilket leder till att Evin får lite friare tyglar, utan faderns vetskap naturligtvis. Det gör också att Evin kan träffa Abdi varje onsdag eftermiddag, men det vet Khabat ingenting om . Han skulle aldrig drömma om att hans lydiga syster skulle våga göra annat än följa faderns order.

En dag avslöjas Evins brott mot familjens stränga regler. Pappan känner sig djupt kränkt och ser ingen annan utväg än att döda dottern för att rädda familjens heder. Som sig bör ber han Khabat utföra själva mordet, eftersom Khabat troligtvis får ett mildare straff på grund av sin ålder.

Det här är en stark bok med ett viktigt budskap!!! Hedersmord förekommer och många känner sig pressade av familjens överhuvud att begå hemska brott och tyvärr är bokens handling realistisk. Längst bak i boken finns det kontaktuppgifter för ungdomar som befinner sig i samma situation som Evin, Khabat och Abdi. Läs den! Prata om innehållet! 

Jag avslutar med ett samtal mellan pappa och Khabat. De står ute på balkongen:

"Jag står inte ut med skammen längre", fortsatte pappa. "Hon ska betala för den med sitt liv. Det är enda utvägen." 
      Khabat tänkte på att hans svennekompisar kunde skrika till sina pappor och kalla dem idioter. Det skulle han aldrig göra, för honom var det otänkbart att bråka med pappa eller någon annan äldre släkting.
     "Hon kan ramla härifrån, då tror folk att det är självmord", sa pappa. "Om du har otur och nån råkar se er är du så ung att du får ett kort straff, tre-fyra år bara." 
      Khabat kände hur golvet gungade under honom. (citat från bokens inledning, första sidan)

Maria Bohlin
180605


3 kommentarer:

  1. hur slutar boken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs så kan du veta

      Radera
    2. Faktiskt, många läsare föredrar att läsa och alltså uppleva boken utan att veta vad som händer. Men sedan finns det andra läsare som vill få veta hur boken slutar vilket jag inte förstår, men om jag har fått allt rätt finns det en stor chans att det bara är två OLIKA personer i denna kommentarstråd. Vilket betyder att det INTE är; en person som vill veta slutet på boken, en person som inte vill spoila boken och en person som tycker att det är taskigt utan att det är två personer; en person som vill veta slutet på boken och en som inte vill spoila. Alltså säger den som vill veta slutet på boken att det är taskigt, vilket är fel.
      Den som säger att du måste läsa boken först försöker få dig att gilla och/eller uppleva en läsning där man inte vet vad som kommer hända i slutet. Alltså hjälper den bara dig.
      Ta det lugnt och tänk igenom vad folk menar igentligen. ;) / Den tredje personen

      Radera