måndag 27 maj 2019

BARA ETT BARN

Bildresultat för Bara ett barn

BARA ETT BARN(2010) är en riktig bladvändare och boken är helt omöjlig att lägga ifrån sig. LÄS DEN!!!

Sjuårige Alex är inte precis någon mönsterelev. Han gör allt som är icke önskvärt i skolan, vilket upprepar sig dag efter dag. Svordomar, hot,  spottloskor, sparkar och slag är några exempel på oönskat beteende som Alex ägnar sig åt. Hans klasslärare Karin anar att något inte står rätt till med pojken, men har länge dragit sig för att göra en orosanmälan till socialtjänsten. För tänk om hon misstar sig.

En dag, efter ytterligare ett av Alex raseriutbrott, får Karin fysiska bevis för sin magkänsla att något är fel med Alex.Ett akut besök hos skolsköterskan avslöjar flera blåmärken och brännmärken efter en cigarett på pojkens rygg. Tillsammans med henne gör Karin den där orosanmälan till socialtjänsten som borde ha gjorts för länge sedan.

Den hårt arbetande Sophia Weber som tar sig an uppdraget att vara Alex advokat, har ingen aning om vad hon ger sig in på och ju mer hon gräver desto mer förfasas hon över bristerna i myndigheternas maskineri. Hur svårt kan det egentligen vara att hjälpa en pojke som bara är ett barn?

Jag bara älskar Malin Persson Giolitos böcker. Hittills har jag avverkat två av dem och jag lovar att det under sommaren kommer att bli fler, förmodligen alla hon har skrivit fram tills nu. 

Avslutar med ett citat från sidan 13 som utspelar sig på skolgården och som får mig att undra hur många fler små Alex det finns där ute i vårt avlånga land:

Karin satte sig på huk. Alex kröp ihop i fosterställning, armarna låg omlott kring huvudet. I samma sekund som hon lade handen på pojkens jacka exploderade han. Armar och ben detonerade. När Karin försökte få fatt i hans arm, bet han henne i handen. Han ställde sig upp, tog sats och sparkade henne rakt på låret, på armen, en gång, två gånger, revbenen, magen. Karin försökte skydda ansiktet, men blev träffad över munnen.
     Sedan tog det slut, lika fort som det börjat. Manuel hade dragit till sig Alex bakifrån och med armarna kring pojken lyckats få stopp på knytnävarna. Fötterna och de smala pojkbenen fortsatte att cykla i luften.

190527 Maria Bohlin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar