fredag 9 augusti 2013

Skärseld

SKÄRSELD 



AV: SIMON STRANGER (2010)
Emilie är på semester med sina föräldrar och sin lillebror Sebastian och de befinner sig på Gran Canaria. Familjen kommer från Norge och det är en helt vanlig nutida familj. De bor på hotell och lever gott som turister med sol, bad och god mat.

En dag när Emilie är ute och joggar längs med klipporna ser hon en båt som sakta närmar sig land. Det är en liten båt, men den är alldeles full av människor. En ung man vinkar mot henne från båten. Hon har läst i tidningen om afrikanska flyktingar som flyr över havet i överfyllda båtar, men har aldrig ens funderat över att det skulle vara något som någonsin skulle beröra henne själv. Nu står hon där på strandkanten och inser att det är precis det som sker. Där mitt framför ögonen på henne kommer en överfylld flyktingbåt glidande. Hon har inte lång tid på sig att fatta ett beslut, men när hon väl har det så finns det ingen återvändo.

CITAT 1: sidan 31
Skulle hon simma ut till dem? Springa efter hjälp? Ringa polisen? Men tänk om de bara blev satta i fängelse och sedan tillbakaskickade? Var det inte om det hennes pappa hade läst i tidningen? Om att de riskerade allt för att få komma över till Europa, till och med livet, och så blev de flesta bara skickade tillbaka till samma fattigdom som de flytt från.
Emilie förändras mycket av händelsen med båtflyktingarna. Med på båten finns Samuel 17 år från Ghana. Delar av boken är skrivna ur Samuels perspektiv, men det är lätt att veta eftersom texten då är skriven med kursiv stil.
CITAT 2: sidan 22
Bredvid honom låg de andra flyktingarna med slutna ögon. Deras läppar var torra. Hur många dagar hade de legat så? Hur länge var det sedan någon av dem hade ätit eller druckit något? Det borde ha funnits ett namn på detta vansinne: att vara omgiven av vatten på alla sidor, men ändå vara nära att törsta ihjäl.
Som läsare får man reda på att Emilie har ätstörningar. Hon räknar kalorier och tränar så mycket hon kan och orkar. Det var därför hon var ute och sprang den där dagen när hon upptäckte båten. Båtflyktingarnas tillstånd och nöd gör att hon får nya perspektiv på sina egna problem.

SKÄRSELD är en bok som berör. Vi i Sverige borde känna större tacksamhet över vad vi har. Det är vanligt med båtflyktingar och att dessa människor, som reser med hopp om en ny framtid, aldrig når sitt mål. Närmare 30000 båtflyktingar kom till Kanarieöarna under år 2006 och flyktingströmmen lär inte minska med tanke på den kaosartade situationen i många länder.

Jag rekommenderar boken för alla!

Maria Bohlin 130809

2 kommentarer:

  1. varför lägger du upp dina boktips så tidigt??? 0600 vad gör man uppe då?

    SvaraRadera
  2. Om sanningen ska fram så är det fel på klockan i bloggen och jag har inte lyckats komma på hur man ändrar den. (pinsamt...)

    SvaraRadera