fredag 2 augusti 2013

I orkanens spår

I orkanens spår

 AV: Terry Trueman (2003)
Den här boken är verklighetsbaserad och den handlar om en pojke som överlevde orkanen Mitch. I oktober 1998 drog en av de värsta orkanerna genom tiderna fram över bland annat Honduras och minst 11000 människor miste livet. Hela byar förintades och återuppbyggnaden har tagit både tid och pengar.

Boken är 109 sidor lång och den är lättläst, trots att texten är kompakt och skriven i liten stil. Här är ett citat från sidan 101:
Hur kunde det bli så här? Varför har det här fått hända? Ena dagen är jag en helt vanlig tonåring, som är intresserad av musik och tjejer och sport. Min favoritglass var choklad och cheesecake. Jag brukade surfa på nätet i skolan och fantisera om att jag skulle resa runt i världen en dag och uppleva fantastiska platser.
Jose, 14 år, bodde tillsammans med sin familj i den lilla byn La Rupa. Han har flera syskon och familjen hade det ganska bra i den lilla byn, ända fram tills de får ett våldsamt besök av orkanen Mitch.

Jose får uppleva hur den trygga vardagen förvandlas till ett kaos av lera, döda kroppar och förorenat vatten. Alla hus i La Rupa, utom två, sveptes bort av ett stort jordskred. Joses familj bodde i det ena huset, men hans pappa och två av hans syskon var iväg och arbetade och försvann i ovädret. Pappan hade en lastbil och arbetade med att leverera varor åt olika företag runt omkring San Pedro Sula.

Efter en tid hittades pappans lastbil i floden vid en rasad bro och ingen visste vad som hänt pappan och syskonen. Jose tvingades ta hand om sin familj och han blev också en slags ledare i den lilla byn, trots att han då bara var 14 år.

Boken handlar om att överleva och om att försöka få tillbaka lusten att leva. Men hur orkar man det, när dem man älskar mest i hela världen antingen hittas döda eller rapporteras saknade?

JAG REKOMMENDERAR VERKLIGEN DEN HÄR BOKEN!!! DEN ÄR REALISTISK OCH VÄLDIGT FÄRGSTARK! LÄS DEN!!!
Maria Bohlin 130802

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar