tisdag 6 december 2022

HÄXAN

HÄXAN

AV: IDRIZ IDRIZI (2020)

Målgrupp: mellanstadiet



Det mest ovanliga med kniven är ändå dess blad. Vanliga knivar brukar ha en vass sida. Den här är vass på båda sidorna. 

"En dolk",  förklarar Nellie.

"Du har väl inte skadat någon med den här?" frågar jag.

"Självklart har jag det", fnyser Nellie. ( Citat från sidan 66)

Celias bästa vän Lova har vänt henne ryggen. Något hände på en fest för en tid sedan. Något som Celia helst inte vill tänka på. Något som blev spiken i kistan för deras vänskap. 

I skolan har det blivit näst intill outhärdligt för Celia. Lova är öppet fientlig och tar varje tillfälle i akt att håna Celia för att sedan skratta elakt åt henne tillsammans med sina nya vänner. Och det gör ont. Så ont att Celia nästan inte orkar gå till skolan på morgnarna.

När Nellie med det lilafärgade håret och de kolsvarta kläderna kommer till klassen får Celia en ny vän. Nellie är annorlunda än alla andra och hon avslöjar att hon är häxa. På sitt rum har hon en svartmålad dörr och innanför dörren finns det en massa ljus, kristaller, en dolk och en bok som ser gammal ut. Nellie erbjuder Celia att bli hennes blodssyster och visar henne vägen in i häxornas värld genom att utföra en hemlig ritual. Målet är att Celia ska få kontakt med sin pappa igen.

Det dröjer inte länge förrän Celias pappa faktiskt ringer henne, vilket får alla tvivel att försvinna. Nellie måste vara häxa. Någon annan förklaring finns det inte. När Nellie föreslår att de ska använda svart magi för att hämnas på att Lova är så elak, tycker Celia att det är en bra idé att låta Lova smaka på sin egen medicin.

Dagen därpå i skolan möts klassen av en tragisk nyhet. Lova är svårt skadad och ligger på sjukhus. Polisen är på plats, men de avslöjar inte mycket och Celia håller på att gå sönder av ångest. Det är ju hennes fel att Lova är skadad. De borde inte ha genomfört häxritualen. Tänk om det är för sent att ställa allt till rätta igen. 

Det här är en bok om vänskap, kärlek, dramatik och svartsjuka. Alla ingredienser man träffar på om man besöker en skola med elever i årskurs 6 och uppåt. 

Maria Bohlin 221207


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar