måndag 5 december 2022

SKOLA FÖR COOLA

 SKOLA FÖR COOLA

AV: Åsa Öhnell(2019)

Målgrupp: Mellanstadiet

Jason Granat, fast egentligen heter han Jan, gillar att läsa böcker, MEN det skulle han ALDRIG erkänna för någon annan. Han tillhör nämligen "de coola" och då ska man inte gilla dikter, författare och annat töntigt. Och just därför måste han ha en förklädnad varje gång han ska till biblioteket och naturligtvis måste han dölja att han är smart och har bra betyg. Han lyckas ganska bra. I alla fall till en början.

En dag strax före sommarlovet är det författarbesök i skolan. Författaren heter Rikard och han kommer att påverka Jasons liv mer än någon kan ana. Han påstår nämligen att inte våga är fegt. Först tycker Jason att det Rikard säger är fel, men sen händer det saker som får honom att omvärdera allt. Eller, ja, nästan allt.

Jason ljuger för att upprätthålla en viss image. Ingen av hans kompisar, varken Abbas, Lukas eller Elias vet vem Jason innerst inne är. Frågan är om han själv vet det? För har man börjat ljuga är det enklast att fortsätta.

Gunilla är en tjej i klassen och hon är en sån som inte märks så mycket, förutom när hon blir nervös, för då stammar hon. Självfallet är Gunilla inte en sån person som Jason umgås med. Coola umgås inte med töntar. Så är det bara. Jason umgås med Saga och Maja. Saga har inte varit så glad den senaste tiden och så har hon börjat röka, vilket alla coola bör göra. Det är åtminstone vad Jason tror att alla andra tycker, så han måste dra till med ännu en lögn, för ge sig själv cancer tänker han då rakt inte. Istället säger han att han håller på att sluta.

Den här boken tar upp ett väldigt viktigt ämne och det är hur viktigt det är att vara sig själv och stå upp för den man är. Jason har en bild att leva upp till och när författar-Rikard påstår att vara orädd inte är samma sak som att vara modig, så börjar Jason fundera.

Mitt favoritcitat ur boken är från sidan 161: "Hur kan man våga hoppa från höga tornet i Kåsjön, men inte hälsa på Gunilla?"

Maria Bohlin 221202

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar