tisdag 6 december 2022

JAG ÖVERLEVDE Skogsbränderna i Kalifornien 2018

 JAG ÖVERLEVDE

Skogsbränderna i Kalifornien 2018

AV: Lauren Tarshis (2020)

Målgrupp: mellanstadiet

Josh och hans mamma ska besöka sin mammas kusin Nicole och hennes dotter Holly som bor långt ute i skogen i Norra Kalifornien. Mamma tycker att de behöver komma bort från allt ett tag. Joshs pappa, som arbetar på bank, misstänks för att ha stulit flera miljoner dollar. Josh är övertygad om att det måste vara ett missförstånd. För inte skulle väl hans pappa begå brott? 

Sommaren är ovanligt varm och torr. På väg till sina släktingar kör de förbi förkolnade träd som vittnar om att det varit skogsbrand i området. Det ser hemskt ut.

Nicole och Holly driver ett härbärge för reptiler. Josh är inte överförtjust precis. Han som gillar TV-spel och basket kan inte riktigt se hur han och Holly ska kunna umgås. De har ingenting gemensamt. Lite imponerad blir han dock när han får klappa Hollys stäppvaran, Bubblan och titta på pytonormen King Kong, som håller på att ömsa skinn.

En dag läser Josh en nyhetsartikel där det står att hans pappa har dömts till fängelse. Han blir alldeles förkrossad och flyr ut i vildmarken. 

Holly hittar honom, men då känner de lukten av brandrök. Elden får snabbt fäste i den knastertorra skogen och det dröjer inte länge förrän de är omgivna av ett brinnande inferno. Ska de hinna söka skydd i floden, eller är det för sent?

Jag överlevde (skogsbränderna i Kalifornien 2018) är en verklighetsbaserad bok. Klimatförändringar gör Kalifornien varmare och torrare, vilket innebär att bränder startar lättare och snabbare får fäste. En av skogsbränderna som drabbade området 2018 brände ner 1857 kvadratkilometer och fick namnet Mendocinobranden.

Boken om Josh är ganska lättläst och har ca 150 sidor. Den är indelad i kapitel och den har många passande illustrationer.

Maria Bohlin 221206


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar