fredag 9 juni 2023

Prinsen av Porte de la Chapelle

 Prinsen av Porte de la Chapelle

Av: Annelie Drewsen(2021)

LÄTTLÄST version

Antal sidor: 152

Livet är helt enkelt inte rättvist! Varför det är så, är det ingen som kan förklara, men de allra flesta är överens om att så är fallet. En av dem som med all säkerhet håller med om livets orättvisa är Salar, huvudpersonen i boken Prinsen av Porte de la Chapelle.

Salar är på flykt igen. Han hade hoppats på att få stanna i Sverige, men efter att ha fått avslag på asylansökan tre gånger i rad fanns det inget annat att göra än att fly ännu en gång. 

Det känns som om han slösat bort tre år av sitt liv på att lära sig svenska och studera för att kunna skapa sig ett nytt liv. Ett liv som hade kunnat bli så bra, men som nu gått i tusen bitar. 

Flykten från hemlandet Afghanistan till Sverige för tre år sedan har satt sina spår. I Iran misshandlades han av polisen och i Turkiet sköt de mot honom. I Grekland placerades han i fängelse och resan genom Italien tillbringade han instängd i en lastbil. 

Den här gången går hans resa genom Tyskland mot Frankrike och resan dit är inte på något vis lättare . Han saknar sin svenska mamma och sin svenska lillebror, som blivit hans nya familj. Ibland känns det som att det är lättare att ge upp. Acceptera att livet inte blir bättre. Att bara dö.

Prinsen av Porte de la Chapelle berör på djupet och det är en bok alla borde läsa, för att påminnas om livets orättvisor och om hur viktigt det är att vara tacksam för allt som är bra.

Salams öde är inte unikt, istället är det något som drabbar väldigt många människor. Att få ett ja till att stanna i ett land man flytt till, eller att få ett nej är ett svar någon får varje dag.

Avslutar med ett citat ur boken:

Alla dessa människor. 

Alla kroppar med sår och ärr.

De har riskerat sina liv för att korsa gränser.

Alla har ett namn.

De har minnen och sin egen historia.

De styrs av orättvisor och längtan.

Salar är en av dem.

230609 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar