tisdag 17 december 2013

ÖVERENSKOMMELSER

ÖVERENSKOMMELSER
AV: Simona Ahrnstedt (2010)
Beatrice Löwenström är den kvinnliga huvudpersonen i den här historiska kärleksromanen. Hon bor hos sin farbrors familj där hon inte alls känner sig välkommen av varken farbrodern eller fastern. De är stränga och ger Beatrice skulden så fort det är något de inte gillar. Hennes kusin Edvard har en svart och ond själ och han är raka motsatsen till sin syster Sofia, som Beatrice blir mycket nära vän med.
 
Som ung kvinna i slutet av 1800-talet ska man inte ge sken av att vara självständig, kunna tänka eller ha egna åsikter om något. Man ska undvika att visa om man tycker om att läsa och studera, eftersom majoriteten av den manliga befolkningen ser ner på smarta kvinnor. Beatrice är både klok och bildad. Hon har en stark personlighet, eldrött hår och en förmåga att inte kunna hålla tyst i en middagskonversation. Hon innehar alla de egenskaper hennes farbror hatar hos en kvinna och han vill helst av allt bara bli av med henne. När han får sin chans att lova bort henne till en lönnfet, elak gammal greve, så passar han på. Greve Rosenschiöld har för vana att gå på bordell och misshandla unga kvinnor till de tigger om nåd och hans sjuka hjärna ser fram emot att tämja den ostyriga Beatrice Löwenström. Här följer ett citat som visar grevens inställning till kvinnor:
"Det är stor skillnad på män och kvinnor", fortsatte greven. "En kvinna som vårdar sig själv och sin avkomma behöver inte mer för att leva ett fullvärdigt liv. Det är när fruntimmer börjar försöka bete sig som män som samhällsstrukturen är i fara. "Han såg på de övriga gästerna.(...) "En kvinna som inte lyder sin make är en skam och hon bör bestraffas, sa Rosenschiöld kyligt och spände blicken i Seth. (SIDAN 173)
Man kan ju tycka att Beatrice kunde rymma hemifrån eller något i den stilen, men hennes farbror har redan förutspått alla tänkbara flyktförsök och hotar med att straffa Beatrtices älskade kusin Sofia om hon vägrar säga ja till greve Rosenschiöld. Sofia är inte lika stark som Beatrice och det finns helt enkelt inga alternativ.
 
En dag möter Beatrice Löwenström den ökände ungkarlen Seth Hammerstaal på Operan och redan första gången deras blickar möts slår det gnistor om dem. Attraktionskraften är så stark att ingen av dem kan motstå de omtumlande känslorna som flammar upp.
 
Problemen hopar sig och när det är som allra mörkast blir det plötsligt ännu mörkare. Det tycks inte finnas något sätt för Beatrice att vägra giftermålet med greve Rosenschiöld att undgå sitt öde.
 
Boken utspelas i Sverige bland annat på Wadenstierna slott.
     Miljön i boken är välbeskriven och det är lätt att leva sig in i händelserna, som känns väldigt äkta, eftersom författaren bakar in lite 1800-talshistoria.
 
Simona Ahrnsted har skrivit fler böcker: Betvingande(2012) och De skandalösa(2013). De är alla underhållande med kvicka repliker, spännande händelser, flammande kärlek, svartsjuka, vänskap och allt annat som gör en historisk kärleksroman till ett mästerverk. Läs och sluka dessa böcker. Du kommer inte att ångra dig.
 
131218 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar