torsdag 6 februari 2014

SPÅRLÖST FÖRSVUNNEN

SPÅRLÖST FÖRSVUNNEN

Rosita slog numret och satte telefonen till örat.

I tystnaden som uppstod medan vi väntade på att någon skulle svara i andra änden fick jag en känsla av att det här inte hände i verkligheten. Hela situationen var ju helt sjuk! Det var julaftons kväll och här stod jag, i en stuga på en kvällstopp, tillsammans med en kvinna som jag knappt kände och en man som jag kände ännu mindre. Ovanpå det var min pappa försvunnen. Och inte bara lite försvunnen utan försvunnen på riktigt - för nu ringde vi polisen! Det var som på film. En dålig film, mycket säre än den jag sett på teve under förmiddagen. (sidan 80)
Alli är mot sin vilja på fjällsemester med sin pappa och pappas nya flickvän Rosita. De ska fira jul där, men verkligheten blir inte alls som de har tänkt sig. Boken börjar med att Alli gör precis allt för att Rosita ska förstå att hon inte befinner sig någonstans på Allis hundra-i-topp-lista.  Rosita är från Chile och hon är jättevacker med sitt långa mörka hår. Hon är alltid på gott humör och Alli skulle helst av allt vilja sudda bort Rositas leende för all tid och evighet. Det värsta av allt är att pappa bara har ögon för sin vackra flickvän.

När de, efter en dyster bilfärd, äntligen är framme vid stugan har inte Allis mobiltelefon någon teckning och bara det är ju en katastrof för vilken fjortonåring som helst. Fakta: Alli är fast i en fjällstuga med två turturduvor som enda sällskap och hon kan inte använda sin mobil. TOPPEN!

Julafton närmar sig och Alli är surare än någonsin. På julaftons förmiddag ska pappa åka iväg och köpa korv. Rosita och Alli är kvar i stugan och Alli gör allt för att undvika Rosita. Timmarna går och när det börjar mörkna slår oron klorna i både Alli och Rosita. Utanför stugfönstret ser de hur snön faller allt tätare. Kan pappa ha råkat ut för en olycka? Borde han inte ha ringt i så fall? Frågorna är många.

Eftersom mobilen saknar täckning bestämmer sig Alli för att knacka på i grannhuset. Det är det enda huset i närheten och där bor Anton med sina föräldrar. Anton är i Allis ålder och de har hejat och snackat lite när de stött på varandra ute i snön. Antons pappa lånar ut sin telefon så att de kan kontakta polisen.

Spårlöst försvunnen har 156 sidor och det är en ganska lättläst bok. Den gavs ut 2013 och författaren heter Malin Stehn. Med tanke på att bokförlaget heter GIRL IT så skulle man kunna tro att det är en typisk tjejbok, men det tycker jag inte alls. Gillar du spännande böcker, så kan du läsa den oavsett vem du är.

Maria Bohlin
140206

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar