fredag 28 februari 2014

Prinsessan och mördaren

PRINSESSAN OCH MÖRDAREN
En bok av Magnus Nordin!

Magnus Nordin har också skrivit Gudarnas ring, Det fjärde offret, Skuggvarelser och Huset vid vägens slut. Nordins böcker är hiskeligt spännande och fyllda med ett hårresande innehåll. Prinsessan och mördaren är en realistisk thriller och det är svårt att gissa sig till den hemska upplösningen i slutet av boken.

Huvudpersonerna är Markus, Nina och Teo. De går i årskurs nio och bor i ett mindre samhälle någonstans i Sverige. Nina har nyligen flyttat dit och hon bor med sin alkoholiserade mamma och sin ständigt arbetande pappa. Mamman är alltid full och ligger mest och sover på sitt rum. Pappan kallar Nina för ”Sessan” och är den av föräldrarna som gör allt för sin dotter. Nina är hans lilla prinsessa.

Markus bor granne med Nina och han bor tillsammans med sina föräldrar som oftast är i luven på varandra. Markus upptäcker att han är förälskad i Nina, men inser att han inte har en chans, eftersom Nina blir tillsammans med en äldre kille, Jajje. Markus blir dessutom vittne till något som han helst vill glömma bort. Därför låtsas han till en början att han inte sett något.

Teo hatar skolan, men mest av allt hatar han sin nye klassföreståndare, den före detta soldaten, Walle, som håller klassen i ett järngrepp. Teo dricker alltid för mycket när det är fest och ställer alltid till en massa bråk. Han och Markus är bästa vänner, ända tills Markus ledsnar på att Teo alltid ska förstöra helgerna med sitt drickande.

Småstadsidyllen rämnar när ett illa sargat lik påträffas under en gran i en skogsdunge. Markus försöker förtränga att han vet något som han inte borde veta om. En mördare befinner sig någonstans i närheten, men vem är det egentligen? Samtidigt finns det en ung man på en helt annan ort i Sverige som är ute efter hämnd. Han är ett tidigare offer för mördaren, men till skillnad från de andra offren så överlevde han det mycket brutala överfallet. Det enda som hindrar honom från att begå självmord är tanken på hämnd. Frågan är om han någonsin kommer att få reda på vem mannen som överföll honom i verkligheten är?

Texten i boken är ganska kompakt, men språket är lätt, så det är inte jobbigt att läsa. Det enda som kanske skulle kunna upplevas som rörigt är att författaren skriver utifrån flera olika personers perspektiv. Är man en van bokläsare så är det inga problem att följa med i texten och huvudpersonerna är så olika att det inte blir några problem att direkt se vem författaren utgår ifrån.

Det här är en av de mest spännande och otäcka böcker jag har läst. Läsaren fängslas redan i första kapitlet och det är oerhört svårt att lägga boken åt sidan ens för en liten stund. Tankarna snurrar runt i huvudet även när man inte läser och man går och funderar på hur det ska gå för huvudpersonerna. Ett gott råd är att man gör alla sina ”måsten” innan man sätter sig med boken och börjar läsa, för det här är en typisk ”sträckläsarbok”.
140228
Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar