söndag 16 mars 2014

MÖRK ÄNGEL

MÖRK ÄNGEL - Önskemånglarens dotter (2011)


KAROU, eller "Önskemånglarens dotter", som är en ung konststuderande i Prag. Hon känner inte till något om sin bakgrund och verkar inte heller ha funderat så mycket över varför hon inte vet vem hon är, förrän nu. Karous bästa väninna Zuzana är nyfiken, men hittills har Karou hemlighållit det lilla hon vet om sig själv och sin bakgrund. Alla tror att Karou färgar sitt hår blått, men i själva verket så är det hennes naturliga hårfärg.


Det finns saker som inte kan förklaras för Zuzana. Inte för någon annan mänsklig varelse heller för den delen. Ett exempel på detta är Brimstone, en "kimär", som samlar in tänder för att kunna skapa önskningar. Han håller till i en butik där han sorterar sina tänder. En kimär är inte mänsklig och Brimstone har krokodilögon, huden är som grovt läder, kroppen är täckt av ärr och under midjan är han lik ett lejon med gyllengul päls och han har fötter som liknar en rovfågel. Karou tycker att han liknar ett monster, men hon älskar honom av hela sitt hjärta. Hon är uppväxt i Brimstones butik och numera hjälper hon honom att leverera tänder från världens alla hörn till hans önskningar. Brimstone skickar efter henne med hjälp av Kishmish, en kråkliknande varelse med fladdermusvingar och ormtunga.


Karou älskar att teckna och måla. Hennes figurer är annorlunda och fascinerande på många sätt. Det är kimärerna hon målar av och något liknande har omgivningen aldrig sett. Människorna i Prag tycks inte medvetna om de ljusskygga kimärernas existens.


En dag bryter helvetet löst. Svartbrända handavtryck dyker upp på dörrar och portar här och var. Folk vittnar om att de sett änglar, vilket ingen till en början tror på. När Karou plötsligt hamnar öga mot öga med den vackraste varelsen hon någonsin skådat inser hon att alla rykten om änglar måste vara sanna. Här är ett citat från Karous allra första möte med serafen(ängeln), Akiva:
Ett starkt vinddrag ovanifrån. Hetta och det dova bruset av vingslag.
En mörk skepnad dolde månen. Någon susade ner mot Karou, buren av enorma osannolika vingar. Hetta och vingslag och en klinga som skar genom luften. En klinga. Hon tog ett språng åt sidan och kände stålet bita i axeln samtidigt som hon dundrade in i en trädörr och splittrade den i spjälor. Hon fick tag i en av dem, ett taggigt träspjut, och snurrade runt för att stå öga mot öga med sin motståndare.
Han stod på bara en manslängds håll från henne, med svärdsspetsen mot marken.
Åh,  tänkte Karou och såg på honom.
Åh.
Ja, en ängel. (sidan 90-91) 
Karou hamnar mitt i ett krig mellan kimärer och serafer. Ett våldsamt krig som genom åren har lett till både kimärers och änglars död. Akiva och Karou dras till varandra utan att någon av dem vill det. De befinner sig på olika sidor i det pågående kriget , men ändå kan de inte blunda för den kraftfulla dragningskraften som nästan är påtaglig när de befinner sig i varandras närhet.


Jag gillade den här boken. Den är unik och det är svårt att förutspå handlingen. Läsaren får ta del av andra världar och ju mer man får reda på desto fler frågetecken uppstår. Antagligen kommer det en uppföljare för boken slutar med: "...fortsättning följer"


Läs och njut av en färgstark och annorlunda bok!


140316 Maria Bohlin
 
 
 
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar