måndag 3 november 2014

VILLIG

    VILLIG

Om det är så här unga människor har det idag så måste jag säga att DET VAR BÄTTRE FÖRR!!! Villig är en mörk och stark berättelse om trettonåriga Nora som blir våldtagen av sin kille på en skoltoalett. Efter våldtäkten blir ingenting som förut. Nora förvandlas till en zombie och lyckas hålla sig från skolan i nästan en hel månad innan klassförestånd-aren kontaktar Noras föräldrar.

Nora vägrar gå till skolan. Hon ligger i sin säng och bara sover. Först säger hon att hon är sjuk, men sen håller det inte längre. nte efter tio dagar. Inte efter två veckor, efter tre veckor. Så länge är ingen förkyld. Då är det något som är fel.  
Hennes klassföreståndare Anders ringer hem. Han är orolig och bekymrad. Han vill veta varför Nora inte är i skolan. Mamma säger att hon ska prata med henne. Nora svarar inte. (citat sidan 23) 

Först berättar Nora inget om det som har hänt, men efter en tid avslöjar hon den mörka sanningen för sin storasyster Tuva. Killen som våldtagit Nora är två år äldre och hans namn är Edvin. Hans lillasyster Hedda går i Noras klass och de spelar i samma fotbollslag, där desutom Edvins och Heddas pappa är tränare.

Alla känner alla på den lilla orten och när slutligen en journalist på lokaltidningen får nys om våldtäkten blir det stora rubriker. Det kommer fram att skolans rektor och kurator har försökt att tysta ner händelsen och avrått Noras familj från att göra en polisanmälan.
Här följer ett citat som handlar om när Noras pappa ringer till skolans rektor:
- Jag är pappa till Nora. Hon går i 7C, men hon har inte varit i skolan på en månad.  
- Nej, jag har faktiskt fått en del klagomål från lärarna. Det råder faktiskt skolplikt i det här landet.  
- Ja, jag vet det. Vi vet. Men nu så är det så att ...hon har till slut berättat...vi vet att...vi har förstått att...ja, hon har blivit våldtagen. 
- Jaha. Är ni säkra på det?  
- Ja. Varför skulle vi inte vara det?  
- Jag vet inte. Det pratas så mycket. Ungdomar är så...hur ska jag säga...utåtagerande idag.  
- Nej. Så är det inte här. Det kanske är så ibland, men inte här. Inte med Nora. Vi tror på henne. (Citat sian 34)
I början av samtalet är rektorn ganska kaxig mot Noras pappa, men när det kommer fram att våldtäkten skett under dagtid på en av skolans toaletter blir han först alldeles tyst. Nästa sak som rektorn tänker på är skolans rykte. HÄR BLEV JAG SOM LÄSARE RIKGTIGT FÖRBANNAD!!! Han borde naturligtvis ha tänkt mer på sina elever än på skolans rykte.

Det är mycket i den här boken som gör mig arg och förfärad. Listan kan göras lång:
  • Rektorn som bara bryr sig om skolans rykte
  • Kuratorn som avråder Nora från att göra en polisanmälan
  • Lärarna som varken ser eller hör vad som händer
  • Internet och den smutskastning som sker anonymt
  • Polisen som till en början inte tar anmälan på allvar
  • Hur unga människor hetsas att göra saker som de inte vill...
  • Att INGEN ser hur dåligt ungdomarna mår
Jag hoppas att det inte är så här det går till och jag önskar att det som står i boken inte är sant, men i bokens förord står följande text:

"Hovrätten gör den bedömningen att det i och för sig kan anses visat att målsäganden upplevt en kränkning av sin sexuella integritet. Däremot framgår inte, med den bevisvärdering som hovrätten redovisat ovan, att målsäganden agerat på ett sådant sätt eller att situationen varit sådan att någon av de tilldelade insett eller måste ha insett detta. Det är därigenom inte styrkt att någon av de tilltalade haft uppsåt att sexuellt ofreda målsäganden. Även åtalet för sexuellt ofredande ska således ogillas." Ur friande dom om misstänkt våldtäkt alternativt sexuellt ofredande från Svea hovrätt, september 2013.

Fakta om bokens viktigaste personer:
Nora: tretton år, ihop med Edvin, gillar att spela fotboll och att rida på familjens häst Indigo. Bor på en gård med sin mamma, pappa och storasyster Tuva.
Tuva: Noras syster. Den enda som verkligen kämpar för att ge Nora upprättelse.
Edvin: Noras pojkvän som våldtar henne. Ägnar sin lediga tid åt att porrsurfa både ensam och med killkompisar. Totalt fixerad vid sex. Bor med sin otrogna mamma, våldsamma pappa, sin syster Hedda och lillebror Jakob som pappan ger sig på när mamman träffat sin pojkvän.
Ida: skolkamrat till Nora och Edvin. En tjej som mår väldigt dåligt och som har sex med olika killar. Oftast är hon full och oftast filmar andra det som sker mellan henne och de många killarna. Edvin är en av dem som utnyttjar henne. Till sist mår hon så dåligt att hon börjar göra illa sig själv. Ingen ser hur dåligt Ida mår.
Anders: Noras klassföreståndare, som vill väl, men som saknar rätt förmåga.
Nawal: Vikarierande journalist på lokaltidningen. Försöker ta reda på vad som verkligen hände den där dagen på skoltoaletten.

JAG VILL VARNA ALLA LÄSARE FÖR INNEHÅLLET I BOKEN. DET BERÖR OCH MAN BLIR UPPRIKTIGT LEDSEN AV ATT LÄSA DEN. ÄNDÅ BÖR DEN BÅDE LÄSAS OCH DISKUTERAS!!! INGEN BORDE GÅ FRI FRÅN VÅLDTÄKT!!!

141103 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar