måndag 13 februari 2017

OUTTALAT

Bildresultat för Outtalat

Kami Glas bor i den lilla staden Sorry-in-the-Vale. Hon har en låtsaskompis som hon kan tala med inuti sitt huvud. Hon anses vara lite udda, men hennes bästa kompis Angela har sedan länge accepterat att Kami har en osynlig vän, Jared, som hon pratar med då och då.

Kami och Angela har precis startat en skoltidning när två nya killar börjar på skolan. Ash är den snyggaste kille Kami någonsin har sett och hans kusin Jared är väl helt ok han med, fast på ett mer råbarkat sätt. Lite skumt är det att han har samma namn som Kamis låtsatkompis.

Både Ash och Jared tillhör den omtalade släkten Lynburn som äger det gåtfulla slottet Aurimere. När de erbjuder sina tjänster i skoltidningen är det inget tjejerna tackar nej till, eftersom de just håller på att skriva om slottets Aurimeres hemligheter.

I samband med att Lynburns flyttar tillbaka in i slottet börjar märkliga saker hända i skogen. Kami hittar brutalt slaktade djur och det hörs skrik från skogen.

När Kami och Jared Lynburn fastnar i en av skolans hissar går det upp för Kami att Jared är den låtsaskompis som hon har delat sina innersta tankar med i hela sitt liv. Här kommer ett citat från sidan 51-53:
Han lade armarna i kors. När han gjorde det såg han ännu större ut. "Japp, kusinen Lynburn i egen hög person", svarade han och fick en vass udd i rösten som inte funnits där tidigare. "Är du vän med Ash? Utmärkt."  
Kami stod mittemot Jared i hissen och ville absolut inte komma närmare honom. Hon hade aldrig varit bekväm i närheten av killar som var avsiktligt ilskna. Han var aningen längre än Ash och hade aningen bredare axlar under sin slitna, bruna skinnjacka. Hela hans skuggiga väsen gav henne rysningar. Kami önskade att hon inte hade tagit hissen, men nu kunde hon inte lämna sina efterforskningar på golvet på grund av en knäppis med galen blick. Hon böjde sig ner och samlad ihop sina papper.   
Kusinen Lynburn erbjöd sig inte att hjälpa till. (...) 
Hissen fastnade plötsligt mellan våningarna. 
Killen svor. 
"Ingen fara", sa Kami. "Ibland måste man trycka på knappen några extra gånger." 
"Jaha", muttrade han. (...) 
Vad gör du? frågade hon Jared. Och exakt samtidigt frågade han henne detsamma. De fylldes av skratt. Kami kom på sig själv med att le. Hon såg att killen Lynburn också log, att hans mungipor vinklades en aning uppåt. Men när han lade märke till att hon tittade återtog han sin bistra uppsyn. Han trodde säkert att hon flirtade med honom. "Oroa dig inte", sa hon. "Du är inte min typ." 
Han vände bort blicken. "Detsamma." 
Inget särskilt, sa Jared. Kami kände sig varm inombords när skratttet dröjde sig kvar mellan dem. Jag sitter fast i en hiss med en otäck asiatisk tjej som ser ut att vilja döda mig. 
Kami kände hur hela hennes kropp studsade tillbaka. Hon fortsatte stirra på killen, så panikslagen att hon såg suddigt.
Skoltidningen får två nya medlemmar, Ash och Jared. Det passar extra bra, eftersom de båda killarna kanske kan avslöja några slottshemligheter som byns övriga invånare inte känner till. Som grävande journalist hamnar Kami självklart i trubbel när hon råkar komma skumma hemligheter på spåret.

Outtalat är en modern fantasy med härliga karaktärer. Miljön är passande och stämningen perfekt. Rekommenderas till alla som gillar fantasy.

170213 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar