torsdag 11 juli 2013

EN TID FÖR MIRAKEL


EN TID FÖR MIRAKEL
AV: KAREN THOMPSON WALKER

Julia bor i Kalifornien tillsammans med sina föräldrar och två katter. Julia är 11 år och går i skolan som vilken annan 11-åring som helst. Hon upplever vardagsproblem precis som många unga människor gör och hon kämpar på med sin fotbollsträning och sitt skolarbete. Kompisen Hanna har börjat umgås med en annan tjej på skolan och Julia känner sig utanför och ensam. Hon har ingen som hon kan prata med om sina problem.

En dag får de reda på att något märkligt håller på att hända med jordens rotation. Myndigheterna förklarar att jorden har börjat snurra långsammare än tidigare. Dygnen förlängs, till en början bara med minuter, men så småningom med många timmar. Då är frågan...ska man fortsätta leva efter klockans tjugofyra timmar eller ska man leva efter solens upp- och nedgång? Det visar sig att inget av alternativen fungerar helt och fullt och människorna ställs hela tiden inför nya problem.

Naturkatastroferna ökar och djuren beter sig konstigt. Fåglarna dör en mystisk död och valar i tiotusentals fastnar på stränderna när tidvattnet förändras. Gravitationskraften hamnar ur balans och plötsligt dyker konstiga sjukdomar upp. Jordens magnetfält får frispel och de redan farliga solstrålarna blir livsfarliga.

Vad händer när det mänskligheten alltid har tagit för givet inte längre fungerar? Livsmedelproduktionen hotas och myndigheterna varnar för en svältkatastrof. Folk börjar hamstra mat, vatten, stearinljus och batterier. De som har råd bygger skyddsrum och när det inte längre går att odla, byggs det växthus med konstbevattning och konstsolljus. Det blir en kamp på liv och död och vardagsproblem får en helt ny innebörd.

CITAT SIDAN 124:
I slutet av november hade våra dagar blivit fyrtio timmar långa. Det här var dagar som kännetecknades av ytterligheter. Solen lyste längre varje gång den dök upp, och gassade ner på vår gata tills asfalten blev för varm för att korsa barfota. Daggmaskar fräste till på uteplatserna. Tusenskönorna torkade bort i rabatterna.
EN TID FÖR MIRAKEL  är en bok som verkligen leder till eftertanke. Vad är det för framtid vi har att vänta oss? Kan vi göra något för att förhindra eller åtminstone bromsa en framtida världskatastrof? Alla borde läsa den här boken för den sätter igång något inom dig när du läser. Den är väldigt välskriven och känns på något vis möjlig, även om man hoppas att något liknande aldrig kommer att ske. Jag sträckläste boken på två dagar och jag rekommenderar den för alla som läser någorlunda bra, för den är inte alls svårläst, trots sina 283 sidor.
Maria Bohlin 130711

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar