torsdag 25 juli 2013

Oväntat besök på Star Street

Oväntat besök på Star Street
En alldeles magisk bok av Marian Keyes
Det här är en sån där bok som är RIKTIGT RIKTIGT bra. Den är skriven för vana läsare och förutom att den består av 599 sidor ganska liten text, så är den skriven ur flera personers perspektiv. Innehållet är värd sin vikt i guld! Helt underbar och alldeles fantastisk bok. Jag önskar att den hade 599 sidor till.

Det mesta av handlingen utspelas i ett hyreshus på Star Street 66 i Dublin och här är några av bokens huvudkaraktärer:

Matt och Maeve: är gifta och bor på första våningen. I början av boken tror man att deras liv är tråkigt, för de har dagliga rutiner som de alltid följer och alla dagar ser precis likadana ut i Matts och Maeves liv. Det är dock bara innan den hemska sanningen uppdagas.

Jemima, Gramse och Fionn: bor i lägenheten ovanför Matt och Maeve. Jemima är en dam på 88 år och Gramse är hennes vägkorsning till hund, som hon hittat på ett hem för övergivna hundar. Jemima är synsk, men skyltar inte med sina övernaturliga förmågor. Fionn är Jemimas fosterson och han bor tillfälligt i huset eftersom han ska spela in ett trädgårdsprogram för tv. Fionn är en egenkär kninnotjusare, ständigt på jakt efter kärlek.

Lydia, Andrei och Jim: Lydia är en hårt arbetande taxichaufför med humör som en ettrig piuttbullterrier. Hon är inneboende hos polackerna Andrei och Jim som båda två lider av ständig hemlängtan. Andrei och Jim är nästan lite rädda för Lydia och ingen av dem vågar kräva att hon ska städa upp efter sig där hon drar fram i lägenheten som en stormvind.

Katie: är hyresgästen som bor i den översta lägenheten. Hon arbetar som PR-chef på ett skivbolag och ägnar arbetsdagarna åt att jaga förrymda kändisar, så att de inte missar sina konserter. På sin lediga tid är hon tillsammans med den stenrike och hårt arbetande affärsmannen, Conall. Han är en drömkille på alla punkter utom en och det är att jobbet alltid går före allting annat.

Bokens titel Ett oväntat besök på Star Street har ett stänk av magi över sig. Någon, eller rättare sagt något, har kommit på besök i hyreshuset. Detta främmande väsen glider in och ut ur hyresgästernas olika liv i väntan på något. Läsaren får också följa handlingen ur detta väsens perspektiv, vilket är ett häftigt och annorlunda berättargrepp från författarens sida.

I den här boken överträffar Marian Keyes sig själv! Hon är helt klart min nya idol och jag rekommenderar alla som har möjlighet att läsa denna magiska skapelse till bok!

130725 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar