söndag 14 juli 2013

DU OCH JAG OCH VI

DU OCH JAG OCH VI
En roman av PIA HAGMAR (2012)
En hästbok för vuxna - kan det bli bättre?
DU OCH JAG OCH VI handlar om fyra kvinnor som inte har något annat gemensamt än sitt hästintresse. Deras hästar står i samma stall och de träffas varje dag. Trots att de umgås dagligen känner de inte varandra. Precis som i alla stall kryddas det dagliga stallarbetet av skitsnack och konflikter och det är väl så den här boken börjar.

Huvudpersoner:
ANNIKA: äger stallet och bor på gården med sin man och sina två söner. Hon arbetar inom hemtjänsten och hennes man är lastbilschaufför. På fritiden ägnar hon all tid åt sin gamla travhäst Pontiac, medan hennes man och hennes söner mekar med gamla skrotbilar. Gården är sliten och gårdsplanen är full av gamla skrotbilar, men det bekymrar bara andra.
Annika snackar konstant och pratar först och tänker sen. Hon röker och snusar och hörs och syns. Hon är nyfiken och vill veta allt om alla och hon älskar att skvallra, snacka skit och lägga sig i andras angelägenheter.

ELLEN: hyr boxplats hos Annika åt sin fina dyra häst Migon. Annika kallar henne "Miss Perfect", eftersom Ellen ser ut som om hon precis klivit ut ur ett modemagasin, inte ett hårstrå ligger fel på hennes huvud och hon är alltid dyrbart och exklusivt klädd i det senaste inom stallmodet och trots att hon inte jobbar tycks hon aldrig lida brist på pengar. Ett par kapitel in i boken förstår man att allt inte är vad det ser ut att vara.

LISBETH: är ägare till hästen Castor. Hon gillar att träna och tävla och nu har hon all tid i världen att ägna sig åt Castor eftersom hon och hennes man nyligen separerat. Lisbeth bär på en stor sorg och hon får lägga mycket kraft på att bara kliva upp ur sängen på morgonen. Ibland känner hon att hon inte vill mer. Ändå är hon samtidigt en stark person, för trots att hon fallit och landat hårt, lyckas hon sakta men säkert resa sig upp igen. Lisbeth är van att få som hon vill och tänker ibland elaka tankar om stallets sista hyresgäst, Linn.

LINN: har återupptagit ridningen igen som vuxen. Hon bor med sin man och två döttrar som inte alls är hästintresserade. Linn har arabstoet Zoda och Linn kämpar för att få tiden att gå ihop med jobb, hushållsarbete, skjutsning av döttrar som ska spela fotboll och Zoda. Hennes man är en riktig latmask och gör absolut ingenting hemma. Linn arbetar som hemkunskapslärare och utåt sett är hon en rädd liten stackare, men inuti pyr en vulkan, där lavan hotar att svämma över. Stallet är hennes fristad och det är där hon laddar batterierna för att orka med allt annat.

Fyra helt olika kvinnor som inte ens verkar tycka om varandra svetsas sakta men säkert samman och när det plötsligt blåser upp till storm i deras privatliv, så visar det sig att de har mer gemensamt än de tror.

Boken är skriven ur fyra olika perspektiv och mindre delar av boken är skrivna med kursiv stil. De kursiva delarna visar att det är något från det förflutna.

Jag älskar den här boken! Inte bara för att jag gillar hästar, utan för att författaren skriver så otroligt fängslande. Läsaren kommer de fyra kvinnorna inpå livet och känner verkligen för dem i deras kamp för att bli lyckliga. Familjelivet tar en lika stor plats i boken som stallet gör och jag tror att man kan tycka om boken även om man inte gillar hästar.

LÄS DEN!!!
130714 Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar