torsdag 3 april 2014

5768 visningar på youtube

   5768 visningar på youtube

AV: Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson (2013)

14-åriga Rosita tillhör de resande och hon är rom. Hon är stolt över sitt ursprung och sin romska familj, men det är inte lätt att tillhöra de resande romerna och samtidigt gå i en svensk skola där rasism tycks vara vardagsmat och fördomarna mot romer är stora.

Romani chib är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk, men historiskt sett har romerna alltid hamnat i utanförskap. Så sker även idag, trots att vi lever på 2000-talet. Idag talar ca 40000 personer romani i Sverige och många vanliga svenska ord härstammar från romani t ex tjej, lattjo, jycke och haja.

Rosita bor med sin familj som består av pappa, mamma och lillebror Peter. Mamma har epilepsi och får ibland svåra anfall. Det finns inget botemedel, men Rosita har läst om ett hälsohem där man kan mildra epileptiska sjukdomar. Därför önskar Rosita att hon hade pengar att skicka mamma dit.

En dag får hon höra om en talangjakt där man kan vinna pengar. Av en slump blir hon inbjuden att sjunga med två tjejer i klassen som heter Nattie och Lena. De bildar ett band och börjar öva inför den storar dagen. En kille i klassen, vars pappa har en studio hjälper dem att spela in och lägga upp klippet på youtube. Rosita sjunger väldigt bra.

Allt är dock inte av godo. Det finns rasister på skolan och de är ute efter Rosita. Hon känner sig så hotad att hon börjar bära kniv, trots att hon vet att man inte får. Lärarna verkar inte se det som pågår mitt framför ögonen på dem och några lärare till och med förstärker de rasisitska tankarna genom ord och handling, vilket gör mig väldigt arg. Här är ett citat från en lektion i svenska där läraren Lotta Jansson omedvetet startar något hos Rosita:
"Välkommen klassens egen lilla tjej!" säger läraren och ler vänligt, då Rosita kommer inspringande sist av alla med andan i halsen. "För det kommer ni väl ihåg att tjej är ett romskt låneord?"  
Rosita blir stående mitt i klassrummet. Hon kan inte tro sina öron. Vad håller Lotta Jansson på med? Hon försöker blänga argt på sin lärare, men den där människan verkar lika lyhörd som ett vedträ.  
"Vadå är Rosita zigenare? Jag trodde hon var tattare", säger Isak men hans tonfall är inte elakt. Snarare intresserat.  
Rosita sätter sig på sin plats utan att svara. Dags att dö.  
"Det heter inte zigenare utan rom, som rom och cola!" skriker Svinkalle och slår i bänken.  
"Bra Karl", säger Lotta Jansson. "Man kan säga att Rosita är en slags halvrom", fortsätter hon.  
Rosita vet inte vart hon ska ta vägen. (Citat från sidan 37-38) 
Problemen hopar sig för Rosita. Mamma är sjuk, Rosita själv hotas av rasister och när det blir skarpt läge på skolan verkar inte Lena och Nattie stå på hennes sida. Då dyker plötsligt hjälp upp från ett oväntat håll...

Den här boken kan man med fördel läsa när man läser om de svenska minoritetsspråken i ämnet svenska under högstadiet.

En bra bok som samtidigt är lättläst.

140404
Maria Bohlin





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar