torsdag 10 april 2014

HITTA VIOLET PARK

     HITTA VIOLET PARK
En bok av Jenny Valentine (2007)
Jenny Valentine, som också har skrivit boken Trasig soppa, har gjort det igen - skrivit en underbart fin bok som är annorlunda och oförglömlig. Hitta Violet Park är en fantastiskt skriven och genomtänkt bok och den liknar ingen annan bok som jag har läst; och jag har läst många böcker!

Lucas Swain 16 år ska ta en taxi hem efter en sen kväll hemma hos en kompis. Han går in på ett taxikontor och på en hylla står det en urna. Det visar sig att någon lämnat kvar en urna i en taxi och aldrig frågat efter den och sedan dess har urnan stått på taxikontorets hylla.

Urnan innehåller Violet Park och Lucas kan inte låta bli att tänka på urnan och på hur den hamnat där.
Vad gjorde den gamla damen på taxikontoret  
innan hon började göra ingenting i den där  
urnan dagarna i ända? (Citat sidan 15)
Lucas  bor med sin mamma, sin storasyster Mercy och sin lillebror Jed. Pappan är försvunnen och Jed har aldrig träffat sin pappa, eftersom han försvann när Jed fortfarande låg i mammas mage.

Natten då Lucas hittar Violet Park förädrar honom och får honom att fundera på livet och döden. Han tänker mycket och så här tänker han om vuxna:
De verkar aldrig nöjda med vad de har och  
så tror de att de blir lyckligare om badrummet  
ser annorlunda ut. Jag fattar inte varför mamma  
håller på så där när hon ändå inte kommer att  
flytta någonstans. (Citat sidan 19)
Lucas är klok. Han har insett att de inte kan flytta, för tänk om pappa kommer hem och så är de försvunna.

Förutom sin mamma och sina syskon har Lucas sin farmor Pansy och hennes man Norman. De bor på ett hem för äldre och Norman har problem med minnet efter ett slaganfall. Pansy har också hunden Jack och hon älskar fotboll och svär som en hel karl. Farmor Pansy är den första som får reda på något om Violet Park.

Lucas beslutar sig för att rädda Violet Park från hyllan på taxikontoret och han får hjälp av sin farmor. När han sedan börjar nysta i mysteriet med Violet Park i urnan upptäcker han till sin förskräckelse att Violet tycks kommunicera med honom. Eller är det bara rena tillfälligheter? Det verkar dessutom som om Lucas försvunna pappa på något vis är inblandad i Violet Parks öde och Lucas vet inte riktigt vad han ska tro.

JAG KAN INTE GÖRA ANNAT ÄN ATT REKOMMENDERA HITTA VIOLET PARK för alla, för det är en underbar bok.
140410
Maria Bohlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar