torsdag 10 april 2014

DEN STATISTISKA SANNOLIKHETEN FÖR KÄRLEK VID FÖRSTA ÖGONKASTET



DEN STATISTISKA SANNOLIKHETEN FÖR KÄRLEK VID FÖRSTA ÖGONKASTET
Hon är fyra minuter sen, vilket inte tycks så mycket om man tänker efter: ett reklamavbrott, pausen mellan två lektioner, den tid det tar att värma en snabbmåltid i mikron. Fyra minuter är ingenting. (sidan 8)
Hadley Sullivan missar planet till London med fyra minuter och riskerar därmed att komma för sent till sin pappas bröllop. Om sanningen ska fram vill hon egentligen inte åka dit, eftersom hon känner sig sviken av sin pappa som lämnade henne och hennes mamma för en ny kvinna.

När Hadley sitter på flygplatsen och väntar på att nästa plan ska komma träffar hon Oliver. Han ska åka med samma plan som Hadley och det visar sig att de ska sitta nästan bredvid varandra. Om Hadley inte hade missat planet skulle de aldrig ha träffats. Oliver och Hadley hinner prata om allt under flygresan över Atlanten. Oliver är en god lyssnare. Hon somnar med huvudet mot hans axel och han får henne att glömma att hon egentligen är rädd för att flyga.
Hon öppnar ögonen och blir genast klarvaken när hon upptäcker att Oliver sitter med ansiktet bara några centimeter från hennes, vaksamt och tyst, med outgrundlig min. Hadley trycker överraskat en hand mot hjärtat, innan det slår henne att hon vilar huvudet mot hans axel. (sidan 65)
De skiljs åt i trängseln på Heathrows flygplats och Hadley är övertygad om att hon aldrig någonsin mer kommer att träffa Oliver, men ibland vill ödet annorlunda och ibland får man ta ödet i egna händer.

Halva boken utspelar sig på planet mellan Amerika och England, där Hadley ibland tänker tillbaka på allt som hänt med pappa som lämnade henne och hennes mamma för Charlotte, en kvinna som Hadley nu ska träffa för allra första gången och som hennes pappa nu ska gifta sig med. Hadley är arg och besviken på sin pappa och vet inte om hon någonsin kommer att kunna förlåta honom för det han har gjort.

Boken är genomtänkt och välskriven, charmig och fängslande. Den har 206 sidor och texten är mellanstor. Författaren Jennifer E. Smith är inte känd för mig sedan tidigare, men om jag hittar fler böcker av samma författare kommer jag absolut att läsa dem.

Hadley är ungefär sjutton år och hon funderar väldigt mycket. Trots sina fördomar mot resan till England visar det sig att det bästa hon kunde ha gjort är att resa just dit. Man kanske kan tycka att fyra minuter inte är särskilt lång tid, men för Hadley är just dessa fyra minuter dyrbara, eftersom de blir avgörande för hennes framtid. Om hon inte hade kommit fyra minuter för sent hade hon ju aldrig träffat Oliver...
140410
Maria Bohlin
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar