tisdag 1 april 2014

Carlstensveckan

Carlstensveckan
AV: Johanna Schreiber 2013

Ebba är på väg till seglarlägret Carlstensveckan med sina bästa kompisar Nova och Carro. Hon har längtat efter lägerveckan hur länge som helst, ja, ända sedan hennes storasyster Matildha var där för många år sedan. Under Carlstensveckan kan allt hända och det händer faktiskt en hel del den där veckan i skärgården.

Förväntansfull stiger Ebba av färjan tillsammans med alla de ungdomar som blivit uttagna till att tillbringa en vecka tillsammans. Konkurrensen för att komma med på lägerveckan var stenhård och Ebba är jätteglad över att vara en av de utvalda.

Vid första åsynen verkar inte Carlstensstugan som de ska bo i särskilt tilltalande och här kommer ett citat som handlar om första ögonblicket:
Ebba blev nästan lite besviken när hon såg Carlstensstugan borta i viken. I flera år hade hon längtat efter att få kliva in i något av rummen med mysiga namn som Kössö, Vinga, Gullholmen och Kattskär, och så var det bara en låg, vit träbyggnad. Eller vit och vit. Färgen började bli ganska avskavd, det syntes redan på långt håll. En altan löpte längs hela långsidan och i mitten fanns en bred trappa som ledde ner till en stor gräsplan. Vid slutet av gräsplanen syntes en gammal badbrygga och en vit liten stuga med skorsten på taket. Ebba gissade att det var en bastu, för fönsterrutorna var alldeles immiga. På baksidan av huset skymtade hon den breda inglasade verandan som hon visste användes som matsal. Där låg även Magasinet, där man förvarade extra segel, flytvästar och fendrar. Det var där båtarna fick vila under vintern. Enligt Ebbas storasyster Matildha var det dessutom i Magasinet de allra mest spännande grejerna skulle hända under veckan. Det var dit man sprang om nätterna för att hänga ensam med killen man gillade, precis som Matildha berättat om för Ebba att hon gjorde när hon var på Carlstensveckan. Om man hittae en kille, vill säga. (Citat sidan 17-18)
 
Lägerveckan blir inte utan problem och konflikter. Ebbas allra bästa vän Nova visar sitt rätta jag och Ebba ledsnar på att Nova hela tiden vill vara i centrum för allas uppmärksamhet. Deras vän Carro ställer sig på Novas sida och därmed är bråket ett faktum. Ebba lär känna Olivia och får i henne en ny kompis.

Ebbas förväntningar inför lägret när det gäller killar är stora. Hon är övertygad om att hon kommer att träffa någon, ja, i alla fall att hon kommer att få tillfälle att hångla lite i Magasinet. Hennes storasyster har ju berättat att det är i Magasinet det händer de mest spännande sakerna och i Ebbas värld är det nog killar som hamnar överst på listan över spännande saker.

Under en vecka hinner det hända en hel del. Ebba träffar inte bara en kille, utan två och plötsligt vet hon inte vad hon ska ta sig till, för hon kan inte välja mellan Pontus och Johan och de verkar intresserade av henne båda två. Hon blir också vittne till något hemskt och hur hon ska göra med det hon sett avslöjar jag inte här, utan du får läsa boken. Då får du också reda på vad det var som hände.

140402
Maria Bohlin


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar