fredag 4 april 2014

ONSDAG KVÄLL STRAX FÖRE SJU

      ONSDAG KVÄLL

                             STRAX FÖRE SJU

Enligt polisens förundersökning hade pojken som låg på gångvägen stuckits i hjärtat med ett vasst föremål. 
Det var mindre än hundra meter fårn Alsta centrum. Han hade inte legat länge när han hittades strax före sju av två tjejer, som skulle till den där musikfesten som det hade varit så mycket jidder om. Den mörka fläcken av blod på den svarta t-shirten växte fortfarande.  
Den ena av tjejerna bara skrek rakt ut, skrek och skrek, men den andra samlade ihop sig tillräckligt för att få fram mobilen och slå 112. 
Pojkens liv gick inte att rädda. 
Han var femton år. (Citat från inledningen)
Boken börjar med att två tjejer hittar en död kille på vägen. Läsaren får veta att något hänt, men inte vad som hänt eller vem den döde killen är. Första delen av boken handlar om tiden strax före händelsen som ledde till den unge killens död och varje kapitel ger förklaringar och ledtrådar till händelsen. Allt som sker händer i Alsta, en ort där människor av många nationaliteter bor.

Personerna i boken är många och därför gör jag ett litet persongalleri här som du kan använda dig av i början när du läser boken.
Daniel: en våldsam ledartyp full av aggressioner, dämpar sin ångest genom att röka hasch. Han bor med sin mamma, pappa och lillasyster, Fedra. Mamma arbetar som städerska och pappan är arbetslös, vilket han skyller på alla invandrare. Daniel brukar råna folk på pengar och mobiler för att få in pengar. Brotten begår han med Ville och tidigare har också Abdi varit med då de har rånat folk på stan.
Ville: Daniels högra hand, men Ville är lite mjukare än Daniel. Ville bor med sin manodepressiva mamma och han får gömma pengarna som han och kompisarna får in av sina rånoffer, för annars tar mamman pengarna. Ibland är hon uppåt och livet är en fest, men därefter följer en period då hon är alldeles förstörd. Ville hatar de negativa perioderna.
Abdi: bor med sin mamma och fem småsyskon. Familjen kommer från Somalia och de lever av socialbidrag och sina barnbidrag. Abdi älskar att skriva låtar och han är bra på det. Mamman däremot är analfabet. Abdi vill bryta sig loss från Daniel och Ville och satsa på en musikkarriär, men det visar sig inte vara så lätt att komma bort från sina båda vänner. Daniel är inte en person som gillar svikare, sen kvittar det om man har varit vänner sedan dagis.
Rakel: har flera syskon och storebrodern Gabriel utnyttjar Rakel i alla husgöromål. Det är alltid hon som får städa, tvätta och laga mat till familjen. Själv spelar Gabriel fotboll och Rakel börjar ledsna på att det alltid är hon som får slita. En dag har hon fått nog.
Jamila: har en familj som är djupt religiös, hon bär slöja och ber flera gånger om dagen. Hon har en dröm om att få vidareutbilda sig på gymnasiet och sedan fortsätta att studera till läkare. Än har hon inte vågat ta upp sina önskemål med sina föräldrar, eftersom hon vet att de anser att en kvinna ska gifta sig, sköta hemmet och föda barn åt sin make. Jamila är bäst i klassen och hon tänker vinna striden med sina föräldrar genom en kvinnas list. Det gäller bara att få över mamma på sin sida.
Nalin: är jättekär i Ville, men vet inte hur hon ska visa det för honom. Hon är västerländskt klädd, trots att hon är från Kurdistan och muslim. Sedan hennes bästa vän Evin flyttade känner hon sig mer ensam än någonsin. Nu drömmer hon om att få ihop det med Ville.

Onsdag kväll strax före sju är en fantastiskt bra bok. Innehållet är skarpt och prickar rakt in i själen på många olika plan. Jag tycker mycet om boken och det finns tusen saker att diskutera. Som svensklärare ser jag dessutom möjligheten att koppla ihop boken med Vilhelm Mobergs Utvandrarna, eftersom ungdomarna får i uppdrag av sin svensklärare att läsa den och flera av dem ser en tydlig koppling till sitt eget liv, eftersom deras familjer kommer från olika länder.

LÄS DEN! En riktig sträckläsarbok som man inte kan lägga ifrån sig någon längre stund.
140404
Maria Bohlin

15 kommentarer:

  1. Har läst boken men fattar inte vad budskapet är?

    SvaraRadera
  2. har läst boken men fattar inte vad daniels familj har för bakgrund, är de från syrien eller är de svennar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Familjen är från Syrien, kristna från Syrien alltså Assyrier

      Radera
  3. är det nån som vet vem som dog ?

    SvaraRadera
  4. jag har läst boken men fattar inte vad boken har för budskap och tema. vet någon?

    SvaraRadera
  5. hallå vilka förväntningar hade daniels föräldrar på honom

    SvaraRadera
  6. vad var bokens budskap? någon som har en tollkning?

    SvaraRadera
  7. var ifrån kommer jamila

    SvaraRadera
  8. Vad tycker Ville om filmen "Utvandrarna"?

    SvaraRadera