tisdag 4 juni 2013

100 meter LYCKA

100 meter LYCKA

 AV: Maria Nygren (2012)

Ninna är inspärrad i sitt mörklagda rum. Hon har en sjukdom som gör att hennes kropp angriper sig själv. Hennes mamma och pappa behandlar henne med bomullsvantar och vågar inte låta henne leva, för då kanske hon dör. Enligt dem är precis allt farligt, men vad är det för liv att dag ut och dag in ligga på sängen i sitt mörka rum med TV:n som enda sällskap?

Sussi är Ninnas yngre syster. Ibland hatar hon Ninna för att Ninna får all uppmärksamhet. Sussi är destruktiv och trotsar sina föräldrar genom att röka, dricka sprit, festa och vara ute halva nätterna. Hon har en pojkvän, som inte är någon svärmorsdröm precis. Hon försöker hela tiden få sina föräldrars uppmärksamhet.

Systrarna grälar väldigt mycket och de är väldigt elaka mot varandra. Eftersom Ninna är sjuk, så tar mamman automatiskt hennes parti. Föräldrarna ser inte, eller vill kanske inte se, hur det står till mellan Ninna och Sussi.

En dag börjar en ny kille inom hemtjänsten. Han heter Munir. Ninna har hjälp av hemtjänsten varje dag, eftersom hon har ytterst svårt att röra sig. Allt hon gör leder till svåra smärtor. Man kan säga att Ninna är fånge inuti sin egen kropp. Munir är duktig och arbetar extra inom hemtjänsten samtidigt som han studerar till läkare. Munirs pappa kör taxi och de kommer från Iran. Munir lovar Ninna att hon till våren ska kunna promenera med honom till parken för att uppleva hur körsbärsträdens blommor slår ut. Inte förrän det är alldeles för sent förstår Munir att Ninna har blivit förälskad i honom.

Boken är lite knepig, för Ninna har en drömvärld vid sidan om den riktiga sjukdomsvärlden. Hon drömmer om att hon är en världskänd sprinterlöpare. Munir är hennes personlige tränare både i drömvärlden och i den riktiga världen. Ninnas mamma gillar inte att Ninna drömmer. Hon tror att det är farligt att ha sådana fantasier, med tanke på att de aldrig kommer att förverkligas. Hon blir också arg på Munir som kommer med sina tokiga idéer och ger Ninna hopp om framtiden.

Ninna har ett annorlunda intresse, utöver att drömma. Hon ligger i sin säng och samlar på ljud. Det är ljud som hon uppfattar när hon inte har något annat för sig. Citaten nedan är från olika sidor i boken:
Trä som knastrar mot golvet.
Skrik genom tunna väggar.
Hårda steg.
En droppande kran.
En sparv som pickar.
Ljudet av tajta jeans som dras över låren.
En studsboll mot asfalten.
Reklam genom brevinkast.
Kaffekokaren sekunden innan vattnet tränger upp.
Blyerts mot papper.

Boken är skriven ur flera olika perspektiv, men det är inte alls svårt att förstå, eftersom varje kapitel börjar med personens namn.

Den här boken är fylld av konflikter: Ninna, som är fast i sin säng, Sussi med sitt destruktiva liv, syskon som älskar samma kille, en pappa som är rädd för sin dotters sjukdom, en mamma som är konstnär och som är bättre på att måla än på att prata med sina barn och så Munir som inte förstår att han är ute på väldigt hal is.

Maria 130604

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar