tisdag 4 juni 2013

Min pappa är snäll och min mamma är en utlänning

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning

AV: Emmy Abrahamson (2011)


Alicja, snart 16 år, bor i Skåne med sin polska mamma och svenska pappa. Hon har också en storebror som heter Rafat. De bor i en villa med trädgård. Alicja tycker att hennes mamma är jättepinsam. Hon önskar att mamma hade kunnat vara som en vanlig svensk mamma. Beata kan inte laga mat, men envisas med att göra det ändå. Hon lyssnar inte alls på dotterns invändningar utan kör sitt eget race, på polskt vis.

Alicias bästa kompisar heter Natalie och Tysta Marie. Deras vänskap hotas när Alicja och Natalie blir förälskade i samma kille, Ola Olsson. Det är sommarlov och Alicja har verkligen längtat efter den långa ledigheten. Glädjen blir dock kortvarig, eftersom mammas ena syster Sylvia och hennes dotter Celestyna från Polen mer eller mindre flyttar in hos Alicja och hennes familj.

Celestyna är en galen psykopat som direkt får upp ögonen för den snygge Ola Olsson som både Alicja och Natalie redan är förälskade i. Inget ska få hindra Celestynas kärlek och hon är helt övertygad om att Ola Olsson och hon är menade för varandra.

Alicjas pappa är iväg på affärsresa, så honom får läsaren inte träffa. När han är borta tänker Alicjas mamma, Beata, renovera hela huset. Enligt Beata är svenska hantverkare inget man kan lita på, så hon åker till Polen och tar med sig två polska hantverkare hem till Sverige. De kallar sig i alla fall hantverkare. De heter Pan Boguslav och Pan Maciej och självklart går allt över styr när de båda hantverkarna skrider till verket i både kök och badrum på samma gång.

Alicja råkar ur för en rad tokiga saker den här sommaren. Några exempel är att Alicja får en död grävling kastad på sig, hon tvingas äta möglig mat, hon skickas till en psykolog, förråder sin bästa vän och arresteras av polisen.

Alicia oroar sig för att Ola Olsson ska tycka att hon är komplett galen. Själv är Alicja inte alls galen, men hennes släktingar och de polska hantverkarna slår alla rekord.

Maria 130604

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar